Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Skrypt losowania druzyn
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
GreenGo
Witam.
Chciałbym napisać skrypt w którym dodawał bym x zawodników i y drużyn a następnie w sposób losowy dobierał by mi drużyny do zawodników. Jak to zrobić ? Wystarczy powpisywać wszystko do tablic czy trzeba w bazie danych umieszczać ? Da się to napisać w sposób obiektowy ?
dyniaq
Na tablicach pewnie, że się da. Użyj funkcji array_rand().
Skie
Jeżeli dobrze zrozumiałem to wystarczy użyć tablic i tak, da się to napisać obiektowo. Tylko wytłumacz dokładniej w jaki sposób skrypt miałby dobierać drużyny do zawodników? Chciałbyś by np. po 4 zawodników do każdej drużyny, czy jak?
marcin.pospiech
Tworzysz dwie tablice. Jedna z zawodnikami, druga z drużynami. Losujesz określoną ilość zawodników, dodajesz ich do drużyn, kasujesz z tablicy z zawodnikami. Proces powtarzasz tyle razy, ile masz drużyn.
GreenGo
Przepraszam troche nie jasno napisałem. Nie chodzi mi o zawodników w drużynie lecz graczy którzy grają druzynami.
Chcę wpisywać z palca np. 5 graczy (moich kolegów) następnie wpisywać np. 10 drużyn i skrypt losowo dobierał by mi kto zagra jaką drużyną.

Jak mogło by to wyglądać obiektowo ?
dyniaq
No musiałbyś utworzyć klasę gracza. Później tworzysz np 5 instancji tej klasy. Masz już pięć obiektów. Klasie nadajesz jakies metody: dodaj_druzyne, usun_druzyne, itp oraz rekord (teraz to sie inaczej chyba nazywa ;p) z tablica z druzynami, ktorymi gra dany gracz. Cos w tym stylu. Jeżeli masz jakieś pytania o składnie to szukaj w manualu na php.net
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.