Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Cookies a coś bezpieczniejszego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
piotrekpiotrek
Witam, czy mógłby ktoś mnie natchnąć na jakąś bardziej profesjonalną formę prowadzenia sond niż obsługa ciasteczek. Wystarczy, że użytkownik wyczyści ciasteczka i już lipa z sondy. A gdy przychodzi przeprowadzenie 10 sond ? Użytkownik może sobie nabijać głosy do woli? Zastanawiałem się nad sprawdzaniem adresu IP lub też MAC .... Mógłby ktoś mi jakoś poradzić? Pozdrawiam!
Lars
Witam,

Wystarczy zapisywać IP w bazie/pliku. W połączeniu z ciasteczkami to chyba najlepsza metoda - MACa tak łatwo nie wyciągniesz.

Przepraszam, ale kodu/przykładu ci nie podam, bo piszę na klawiaturze ekranowej tongue.gif
piotrekpiotrek
Najpewniej tak zrobię, z IP wystarczy zmienny adres, MAC potrafię wyciągnąć , ale pod linuchem wystarczy jedno polecnie, a pod windowsem były jakieś programiki. Ale to czy nie istnieją bezpieczniejsze metody, bo w tym przypadku nie potrzeba znakomitego specjalisty aby to obejść.
bełdzio
sonda dla zarejestrowanych userow ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.