Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]male modifikacje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marcinn12
Witam, jestem zielony w sprawach php etc.

Chciałem stworzyć strone na konkurs w postaci formularza. I mi sie udalo po czesci ale mam jeszcze pewne problemy.

http://www.marcinn12.yoyo.pl/konkurs/twst.php --> tu jest maly zarys tego co zrobiłem.

1. Chce zrobic aby dane podstawowe byly musowe do wpisania jesli chcemy wyslac formularz bo w tej chwili mozna ich nie wpisywac i tez wysle.

2. Chce zrobic taki pasek z boku w krawędzi. Byc moze wiecie o co mi chodzi? W niektorych serwisach jest takie cos, ze jak sie przesuwa strone to i ten pasek sie przesuwa i zostaje w rogu (chodzi o prawy).

3. Chce aby informacja typu "dziekuje za udzial w konkursie"  wyswietlala sie zamiast tego calego tekstu a nie na nowej stronie i bialym tle. i po 5 sekundach aby przekierowywalo na inna strone.

4. Bezpieczestwo tu akurat nawazniejsze nie jest ale moj kod moze byc bardzo bardzo skopany bo wiekszosc kleiłem z roznych stron googlujac, wiekszosc z http://www.kurshtml.boo.pl/. Więc jeśli widzicie dziury, powiedzcie gdzie i jak łatać.

Nie wkeleje tego kodu bo on jest za dlugi. Wiec Wy cos zaproponujcie bo sie znacie na tym winksmiley.jpg
neverever
Moja szklana kula mówi: Parse error: syntax error, unexpected $end in /var/www/sites/yoyo.pl/m/a/marcinn12/konkurs/twst.php on line 347
1. Jak chcesz wymusić wypełnienie wszystkich pól to poczytaj na googlu o walidacji formularzy
2. position:fixed albo poczytaj na googlu o floating menu
3. poczytaj np o meta refresh
4. bez komentarza
marcinn12
Naprawiłem strone bo mialem kopie ;/ mozesz powiedziec jak zrobic to walidacje? Zernij w zrodlo strony. Ja jestem w tym ciemny. Chcialbym aby po prostu te pola nie byly puste przy wyslaniu. Nie chodzi mi o takie dokladne sprawdzanie czy emal zawiera maple etc 

Nikt nie pomoze?? 
Nie chcialbym zmieniac calkowicie kodu ale wymusić tylko zeby dane podstawowe byly uzupelnione jesli ktos chce wyslac zgloszenie.
Lars
Walidację możesz przeprowadzić chociażby empty() lub strlen().
Akurat bezpieczeństwo zawsze jest najważniejsze. Narobisz sobie
złe nawyki - potem trudno będzie się poprawić.

A trzecia rzecz to to, że raczej nie powinieneś na chama zrzynać kodu innych,
bo obróci się to przeciw tobie.

Pozdrawiam
marcinn12
Cytat(Lars @ 3.08.2008, 15:21:52 ) *
A trzecia rzecz to to, że raczej nie powinieneś na chama zrzynać kodu innych,
bo obróci się to przeciw tobie.

Pozdrawiam

Ale ja kodu nie ukradłem ale wykorzystałem jakiś darmowy skrypt. Zachowałem informacje o autorze. Wększość kodu tworzyłem sam, z poradników i przykładów.

zmiana adresu: http://marcinn12.yoyo.pl/konkurs/test22.php
Lars
Cytat(marcinn12 @ 3.08.2008, 20:49:30 ) *
Ale ja kodu nie ukradłem

Nie mówiłem o tym i wcale tak nie myślę. Chodziło mi o jego jakość/wydajność/bezpieczeństwo.

[edit]: ale to już jest hipokryzja:
Cytat
ale moj kod moze byc bardzo bardzo skopany bo wiekszosc kleiłem z roznych stron googlujac

Cytat
Wększość kodu tworzyłem sam

Poza tym...co chcesz jeszcze wiedzieć?
rybik
nie chcę się bawić w moderatora, ale pewne idee sa tu dla mnie sprzeczne. Piszesz coś na konkurs i:
- nie znasz się na tym,
- używasz cudzego kodu
- prosisz nas o pomoc w czyms za co Ciebie maja nagradzać

kwestie moralności pozostawiam do rozważenia, takie formy fajnie robi się tak:

jeżeli jest w sesji 'pole' {
pokaż input read only z wartościa początkową 'pole'
} w przeciwnym wypadku {
jeżeli jest w POST 'pole' {
jeżeli POST 'pole' przejdzie walidacje {
zapisz do sesji
pokaż input read only z wartościa początkową 'pole'
} jeżeli nie {
pokaz komunikat, że złe
pokaz zwykły input
}
} jeżeli nie {
pokaż zwykły input
}

na php przerób sam, wiedza przyda sie na konkurs winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.