mati0090
6.08.2008, 11:54:46
Witam.
Czy możliwe jest dodanie do harmonogramu okresowo włączanych skryptów nowego wpisu z poziomu PHP? Chodzi mi o to, żeby skrypt wyczytywał godzinę o której ma uruchomić inny skrypt.
Czy istnieje jakaś biblioteka służąca do tego celu?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź
Mati0090
mati0090
6.08.2008, 15:58:40
Dzięki za odpowiedz John.
Niestety nie zrozumiałeś mojego problemu. Z biblioteką cron mam już styczność od jakiegoś czasu i skrypty których uruchomienie zaplanuję ręcznie działają, jednak chodzi mi o zautomatyzowanie tego procederu tzn. planowanie uruchomienia tych skryptów automatycznie z poziomu php.
Skrypt a.php ma za zadanie odczytanie czasu z pewnego źródła, a następnie zlecic uruchomienie skryptu b.php o tej godzinie. Niestety zadnych informacji o czymś takim nie znalazłem.
Pozdrawiam
Mati0090
Tomplus
6.08.2008, 17:02:20
taki skrypt jak a.php może być uruchomiony tylko przez WWW albo CRONA,
Jeżeli to pierwsze to ktoś musi go uaktywnić, np. wchodząc na stronę nawet jeżeli jest to robot przeglądarki.
Taki sposób jest zawodny, bo skrypt musiałby czekać na wejście na stronę.
Jednakże przy pomocy PHP jedyne co można zrobić, to to że po pobraniu z serwera czasu porównujesz z czasem jaki ma zostać uruchomiony skrypt B i jeżeli jest równy albo po czasie, skrypt jest uruchamiany.
Jednak żeby nie było że skrypt jest nieskończenie wiele razy uruchamiany, to modyfikujesz zmienną która podpowiada czy skrypt już był uruchamiany czy nie.
Albo po prostu z Crona, jeżeli masz możliwość, uruchamiasz go co minutę czy 5 i sprawdza czasy miedzy aktualnym, a czasem wymagającym uruchomienie skryptu B.
.radex
6.08.2008, 17:20:40
Cytat(mati0090 @ 6.08.2008, 16:58:40 )

Dzięki za odpowiedz John.
Niestety nie zrozumiałeś mojego problemu. Z biblioteką cron mam już styczność od jakiegoś czasu i skrypty których uruchomienie zaplanuję ręcznie działają, jednak chodzi mi o zautomatyzowanie tego procederu tzn. planowanie uruchomienia tych skryptów automatycznie z poziomu php.
Skrypt a.php ma za zadanie odczytanie czasu z pewnego źródła, a następnie zlecic uruchomienie skryptu b.php o tej godzinie. Niestety zadnych informacji o czymś takim nie znalazłem.
Pozdrawiam
Mati0090
cron to nie biblioteka. cron to program.
mati0090
6.08.2008, 19:55:31
Dzięki za informację radex_p i Tomplus.
Najprawdopodobniej mój problem rozwiąże funkcja exec()
Pozdrawiam
mati0090
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.