Mam swoją stronkę www i chciałbym umieścić na niej formularz kontaktowy, który wysyłał by meile do mnie na mojego meila. Takie rozwiązanie znacznie ułatwia kontakt z osobami odwiedzającymi stronkę, bo mało kto uzywa Outlock'a i gdy widzi takie rozwiązanie po prostu nie pisze..

Próbowałem wielu różnych opcji, ale nie moge sobie z tym jakoś poradzić.
Np.znalazłem taki oto formularz do zamieszczenia na stronie:
Kod
<?
if ($_POST[check]=="1")
{
$paczka="Imie: $_POST[imie]
Nazwisko: $_POST[nazwisko]
E-mail: $_POST[email]
Telefon / Faks: $_POST[telfax]
Miasto: $_POST[miasto]
Tresc:
$_POST[tresc]
";
mail("adres-email@firma.pl", "List z serwisu www", $paczka);
$potwierdzenie="Dziękuję za przesłanie informacji";
}
else
{
$potwierdzenie="";
}
?>
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
<style type="text/css">
<!--
body {
font-family: sans-serif;
}
.tytul {
background-color: #cccccc;
text-align: center;
font-size: 16px;
font-weight: bold;
}
.opis {
background-color: #dddddd;
text-align: right;
font-size: 12px;
}
.pole {
background-color: #eeeeee;
}
.przyciski {
}
.opis {
}
-->
</style></head>
<body>
<form action="index.php" method="post">
<p class="potw"><? echo $potwierdzenie; ?></p>
<table cellspacing="2" cellpadding="5" border="0">
<tr><td colspan="2" height="25" class="tytul">Formularz kontaktowy</td></tr>
<tr><td class="opis">Imię</td><td class="pole"><input type="text" name="imie" value="" size="35"></td></tr>
<tr><td class="opis">Nazwisko</td><td class="pole"><input type="text" name="nazwisko" value="" size="35"></td></tr>
<tr><td class="opis">E-mail</td><td class="pole"><input type="text" name="email" value="" size="35"></td></tr>
<tr><td class="opis">Telefon / Faks</td><td class="pole"><input type="text" name="telfax" value="" size="35"></td></tr>
<tr><td class="opis">Miasto</td><td class="pole"><input type="text" name="miasto" value="" size="35"></td></tr>
<tr><td colspan="2" class="tytul"></td></tr>
<tr><td width="100" class="opis" valign="top">Opisz co, na kiedy potrzebujesz przetłumaczyć</td>
<td class="pole"><textarea name="tresc" cols="30" rows="10"></textarea></td></tr>
<tr><td colspan="2" class="przyciski"><input type="hidden" name="check" value="1"><input type="submit" value="Wyślij"><input type="reset" value="Wyczyść"></td></tr>
</table>
</form>
</body>
</html>
if ($_POST[check]=="1")
{
$paczka="Imie: $_POST[imie]
Nazwisko: $_POST[nazwisko]
E-mail: $_POST[email]
Telefon / Faks: $_POST[telfax]
Miasto: $_POST[miasto]
Tresc:
$_POST[tresc]
";
mail("adres-email@firma.pl", "List z serwisu www", $paczka);
$potwierdzenie="Dziękuję za przesłanie informacji";
}
else
{
$potwierdzenie="";
}
?>
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
<style type="text/css">
<!--
body {
font-family: sans-serif;
}
.tytul {
}
.opis {
background-color: #dddddd;
text-align: right;
}
.pole {
background-color: #eeeeee;
}
.przyciski {
}
.opis {
}
-->
</style></head>
<body>
<form action="index.php" method="post">
<p class="potw"><? echo $potwierdzenie; ?></p>
<table cellspacing="2" cellpadding="5" border="0">
<tr><td colspan="2" height="25" class="tytul">Formularz kontaktowy</td></tr>
<tr><td class="opis">Imię</td><td class="pole"><input type="text" name="imie" value="" size="35"></td></tr>
<tr><td class="opis">Nazwisko</td><td class="pole"><input type="text" name="nazwisko" value="" size="35"></td></tr>
<tr><td class="opis">E-mail</td><td class="pole"><input type="text" name="email" value="" size="35"></td></tr>
<tr><td class="opis">Telefon / Faks</td><td class="pole"><input type="text" name="telfax" value="" size="35"></td></tr>
<tr><td class="opis">Miasto</td><td class="pole"><input type="text" name="miasto" value="" size="35"></td></tr>
<tr><td colspan="2" class="tytul"></td></tr>
<tr><td width="100" class="opis" valign="top">Opisz co, na kiedy potrzebujesz przetłumaczyć</td>
<td class="pole"><textarea name="tresc" cols="30" rows="10"></textarea></td></tr>
<tr><td colspan="2" class="przyciski"><input type="hidden" name="check" value="1"><input type="submit" value="Wyślij"><input type="reset" value="Wyczyść"></td></tr>
</table>
</form>
</body>
</html>
Wkleiłem to do notatnika, zmieniłem nazwę na abc.php, adres "adres-email@firma.pl" na swój "abc@o2.pl" i umieściłem na serwerze, który opłacam.
Plik jest tutaj: abc.php
Jednak kiedy wchodzę tam pojawia sie formularz, ale po wypełnieniu i daniu "Wyślij" wywala mi, iż nie ma takiej strony, nie istnieje..

Próbowałem również z dwoma różnymi plikami, nie pamietam już jak wyglądały, skladały się z plików: contact.html oraz contact.php. Kiedy wypełniałem formularz (z html'a) i dawałem wyślij, po prostu jakby strona sie zawieszała i nic sie nie działo. Przycisk widać, iż sie "nacisnął" i tyle; wszystko stało w miejscu.
Prosił bym Was o pomoc, bo taki formularz to fajna rzecz; a kiedy szukam rozwiązań po różnych forach i próbuję je zastosować to niestety efekt jest właśnie taki.
Serwer posiadam na WebParku, płatny, Moja Strona WWW.
Adres stronki: -->
W informacjach pisze, iż konto posiada obsługę php:
Cytat
Język programowania dynamicznych stron - PHP Zaawansowany
Ale pisze, iż funkcja meil została zmieniona:
Cytat
Korzystając z funkcji Mail wolno wysyłać e-maile tylko z adresów przypisanych do danego konta w portalu WP (adres główny i wszystkie aliasy).
Ograniczenie to zapobiega podszywaniu się pod innych użytkowników (np. w celu wysyłania „spamu”).Wywołanie funkcji z adresem e-mail nie przypisanym do konta w portalu WP spowoduje wygenerowanie komunikatu błędu - o użyciu niedozwolonego adresu e-mail.
Komunikat będzie zawierał listę adresów, z których można wysłać email.
Limit wysyłanych maili to 10000 miesięcznie.
Ograniczenie to zapobiega podszywaniu się pod innych użytkowników (np. w celu wysyłania „spamu”).Wywołanie funkcji z adresem e-mail nie przypisanym do konta w portalu WP spowoduje wygenerowanie komunikatu błędu - o użyciu niedozwolonego adresu e-mail.
Komunikat będzie zawierał listę adresów, z których można wysłać email.
Limit wysyłanych maili to 10000 miesięcznie.
Nie za bardzo rozumiem, używam poczty na o2, ale nawet nie dostaję komunikatu żadnego o niedozwolonym adresie. Ale próbowałem też z pocztą na wp, przypisaną do konta - efekty są takie same jak opisałem wyżej.
Proszę o pomoc.. będę wdzięczny za wszelką pomoc..
Pozdrawiam, Artur