Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Prosta klasa do obsługi MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Maxik
Piszę skrypt i zastanawiam się nad użyciem jakiejś prostej klasy do obsługi MySQL. Możecie mi coś polecić? Najlepiej aby nie trzeba było dużo kombinować i działała pod PHP4. Chciałbym aby kod był jak najbardziej przejrzysty, czytelny i nie trzeba było bawić się z MySQL strukturalnie.
Pitter
Co to ma znaczyć: "do obsługi". Co ta klasa ma robić?
golaod
Jak nie strukturalnie to rozumiem, że obiektowo ? Powiedz o jaką obsługę Ci chodzi bo to chyba najważniejsze. Biblioteki typu AciveRecord z RoR to raczej nie znajdziesz ale coś jest złego w mysql_connect(),mysql_query(),mysql_error(),mysql_affected_rows(),mysql_fetch_ar
ay ?
Maxik
Chciażby to, że wolałbym napisać $db->query("zapytanie"); niż $query = mysql_query("zapytanie"); smile.gif Może źle się wyraziłem, chodzi mi o obiektowy sterownik bazy danych.
golaod
No to poszukaj imysql na php.net

@edit do posta niżej.
Tak tak. Pomyliłem nazwy bo tylko raz widziałem co to jest i od razu wyrzuciłem z głowy.
dadexix
czy nie chodziło Ci o mysqli?
Maxik
No niby coś takiego, ale mi zależy na prostocie, inaczej użył bym AdoDB, ale po co skoro większości funkcji bym nie używał, pomijając, że nie umiem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.