Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [perełki] ogłoszenia o pracę
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
GrayHat
Witam.
Ostatnio widziałem dużo ogłoszeń o pracę w ciekawej formie (humorystycznej).
Proponuję zapoczątkować temat z takimi oto ogłoszeniami oraz dyskusję na temat formy/treści owych.
Niektóre są naprawdę dające do myślenia winksmiley.jpg

Moje typy:

Cytat
/Nazwa firmy/

pragnie zasilić swoje szeregi młodym (ciałem lub/i duchem), ambitnym programistą gotowym stawić czoła projektom dla największych firm w naszym pięknym kraju!

Co oferujemy:
1. pracę w siedzibie firmy, w pełnym wymiarze godzin (9-17)
2. 120 Watt RMS do puszczania dowolnej muzy
3. widok z okna na centrum sztuki, w którym odbywają się castingi na gorące ciacha
4. UWAGA tylko teraz promocja: dla każdego Nowozatrudnionego zdjęcie syna Prezesa do podziwiania na biurku - format A4

Czego oczekujemy:
1. Inteligencji exclamation.gif
2. Komunikatywności
3. Umiejętności pracy w stresie, w dresie i bez wyżej wymienionych o Red Bullu i Snickersie przez 72 godziny (just kidding biggrin.gif)
4. Sokolego wzroku do wypatrywania najfajnieszych ciach z castingów
5. Przyda się znajomość PHP i Java script w stopniu wybornym lub lepszym poparte przykładami wdrożeń

CV ze zdjęciem własnym lub kota sąsiada prosimy przesyłać na adres: biuro@/nazwa_firmy/

Standardowo list motywacyjny prosimy przesyłać do redakcji Pani Domu.

- http://dev.gadu-gadu.pl/files/ty-my.jpg
- http://dev.gadu-gadu.pl/files/gg_php1_36.jpg
Moli
Hehe ogłoszenie w cytacie rzeczywiście śmieszne, ale widać że napisane że kogoś z poczuciem humoru więc jeśli bym szukał pracę to wysłał bym do nich cv smile.gif Jakiś czas temu, tu na forum było ogłoszenie, w którym było wymagane:

Cytat
Dobra umiejętność gry w ET

smile.gif
Speedy
Cytat

"Mile widziana znajomość MVC"

Chyba po to, żeby im poprawić kod, który jest na dole ogłoszenia tongue.gif. Poza tym, ogłoszenia bardzo sympatyczne winksmiley.jpg - zwłaszcza ten tekst o dokumentacji biggrin.gif.
Jak również trafię na coś fajnego, to nie omieszkam tego tutaj Wam pokazać smile.gif.
mike
Mi się strasznie spodobało to: SzukajGuruPHP()
dyktek
taa najbardziej w tym ogłoszeniu o prace w gg rozwala mnie sekcja "my oferujemy" a zwłaszcza punkt "Prace w klimatyzowanych powieszeniach" toż to niebywały luksus dany tylko wybranym chyba złoże tam cv lol biggrin.gif:D
mike
W GG warto pracować bo ... dostaniesz smycz. LOL.
Jak się nie ma co wpisać w ogłoszeniu to się wpisuje byle co biggrin.gif
.radex
Cytat(dyktek @ 18.08.2008, 22:01:20 ) *
taa najbardziej w tym ogłoszeniu o prace w gg rozwala mnie sekcja "my oferujemy" a zwłaszcza punkt "Prace w klimatyzowanych powieszeniach" toż to niebywały luksus dany tylko wybranym chyba złoże tam cv lol biggrin.gif:D

Dla mojego znajomego to bardziej wada niż zaleta - jest uczulony na wszystko i klimatyzacje go denerwują tongue.gif
.chudy.
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję lub Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Praca oferowana (Job offers) tam jest dużo "ciekawych" ogłoszeń o "prace" : ) Na tym plakacie z gg strasznie mi sie podoba "Znajomość bazy danych MySQL, Smarty".
Sedziwoj
Cytat(.chudy. @ 19.08.2008, 14:06:56 ) *
Na tym plakacie z gg strasznie mi sie podoba "Znajomość bazy danych MySQL, Smarty".

O nie tylko ja na to uwagę zwróciłem smile.gif
Ale śmieszne ogłoszenia o prace są ciekawe, bardziej nie podobają mi się te gdzie pisze "Programista PHP" a po wymaganiach widać że szukają osoby do czegoś innego.
nrm
czy moje wpisuje się do kategorii "zabawne"? tongue.gif

http://forum.kohanaphp.pl/index.php/topic,267.msg1650.htm

Jak się później okazało, reprezentacyjny deptak i balkon z widokiem na laski był kluczowym elementem winksmiley.jpg
webdice
Proponuje nie podawać linków do ofert, nie chciałbym żeby ktoś poczuł się urażony, można spokojnie cytować oferty (oczywiście bez żadnych danych firm bądź osób prywatnych, łącznie z loginami).
Speedy
http://static.nasza-klasa.pl/flash/praca_programista2
W zasadzie jeden z najbardziej popularnych serwisów w Polsce, ale czy ja wiem, czy chciałbym być tam programistą... tongue.gif.
i jeszcze obiektowo: http://static.nasza-klasa.pl/flash/praca_programista
blooregard
To ja od drugiej strony smile.gif - co mnie najbardziej rozwala w ogłoszeniach smile.gif

Zauważyliście, że 95% ogłoszeniodawców, w sekcji "Oferujemy:" daje tekst o pracy w młodym, dynamicznym zespole ?

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, bo nie znam się na nowoczesnym HR (Human Resources czy jakoś tak), co to do jasnej ch... jest ten młody dynamiczny zespół ? smile.gif I czemu ma to być atut mający przekonać mnie do tego własnie pracodawcy ?

Ale jeszcze bardziej podobają mi się wymagania na programistę PHP, gdzie dają jeszcze obsługę Photoshop'a, Flash'a i czego tam jeszcze ludzkość nie wymysliła. smile.gif - czyli szukają człowieka-orkiestry. Są tacy śród Was? Jeśli tak, to chylę czoła smile.gif  U mnie w firmie (tzn. tam, gdzie pracuję ) są od tego tacy panowie, co się na tym znają, bo są grafikami, z kolei o php i bazach danych mają pojęcie takie, jak ja o fizyce kwantowej albo hodowli kur, albo o Photoshopie własnie smile.gif

W sumie szkoda, że większość firm ogranicza się do standardowych formułek. A Wy? Co o tym sądzicie?

Aha, jeszcze jedno - "CV ze zdjęciem, list motywacyjny.... bla bla bla..." - po co zdjęcie ? Jak jestem brzydki jak kupa po jagodach to znaczy, że kiepski ze mnie programista?  Albo jak wyglądam jak wycięty z boys-bandu to jestem "koderem roku" ? Co to, casting do "Tańca z php-owcami" ? smile.gif
jarek_bolo
Ameryki nie odkrywasz blooregard...
Również boli mnie takie stawianie sprawy przez właścicieli firm z branży webdevelopingu.

Niby biznesmeni, niby inteligentni ludzie (mowa o właścicielach), ale za cholerę nie potrafią zrozumieć, że:
  1. specjalista na dłuższą metę jest lepszym rozwiązaniem od człowieka orkiestry,
  2. podanie zarobków w ogłoszeniu automatycznie przesiewa ludzi, którzy z różnych względów celują wyżej, a to z kolei oszczędza czas szukającym i pracodawcy,
  3. ogłoszenie inne (w sensie wymagań i tego co w zamian) od całej masy podobnych do siebie dobrze świadczy o pracodawcy i jego podejściu do pracy
  4. robiąc tak jak teraz, czyli ciągle poszukując ludzi od wszystkiego piłują gałąź na której sami siedzą, bo każdy widzi po ogłoszeniach, że musi się uczyć wszystkiego, żeby mieć szansę na pracę, a nauczyć się wszystkiego dobrze nie sposób (są wyjątki), więc zna się technologie po łebkach. I taki pracodawca musi wybierać wśród takich ludzi, których sam na generował,
  5. poszczególne punkty powyżej tworzą szereg innych implikacji, których już mi się nie chce wymieniać smile.gif
Powodem takich patologi (mocne słowo) w ogłoszeniach jest ciche liczenie, że zgłosi się jakiś nieświadomy kolo co będzie umiał sporo i dużo nie będzie chciał. Albo też wstyd, że taka, a taka firma tak płaci, tylko moim zdaniem prawda, jawność oraz szczerość w prowadzeniu biznesu, w kontaktach z zatrudnionymi, współpracownikami to plus... tylko chyba nie w POlsce.

Takie moje 3gr.
blooregard
Cytat
Niby biznesmeni, niby inteligentni ludzie (mowa o właścicielach), ale za cholerę nie potrafią zrozumieć, że:
1. specjalista na dłuższą metę jest lepszym rozwiązaniem od człowieka orkiestry,
2. podanie zarobków w ogłoszeniu automatycznie przesiewa ludzi, którzy z różnych względów celują wyżej, a to z kolei oszczędza czas szukającym i pracodawcy,
3. ogłoszenie inne (w sensie wymagań i tego co w zamian) od całej masy podobnych do siebie dobrze świadczy o pracodawcy i jego podejściu do pracy
4. robiąc tak jak teraz, czyli ciągle poszukując ludzi od wszystkiego piłują gałąź na której sami siedzą, bo każdy widzi po ogłoszeniach, że musi się uczyć wszystkiego, żeby mieć szansę na pracę, a nauczyć się wszystkiego dobrze nie sposób (są wyjątki), więc zna się technologie po łebkach. I taki pracodawca musi wybierać wśród takich ludzi, których sam na generował,
5. poszczególne punkty powyżej tworzą szereg innych implikacji, których już mi się nie chce wymieniać

No własnie. Niby nie odkrywam Ameryki, a jednak:

1. Święta prawda

2. Właśnie - kiedy pracodawcy wreszcie zrozumieją, że do pracy idzie się zarbiać pieniądze, a nie dla "miłej atmosfery", "biura w centrum Wrocławia/Warszawy/Gdańska/innego miasta", "młodych dynamicznych" itp. (chociaż nie przeczę, że atmosfera też jest ważna, ale atmosferą żony i córki nie nakarmię). Nie musi być konkretna kwota, ale chociaż przedział tego, co oferujecie. Dajecie mało ? Trudno, przyjdzie ktoś bez doświadczenia, ale z chęciami i kto wie - rozwinie się i będzie naprawdę świetny. Dajecie dużo ? Super. Możecie wybierać, wybrzydzać, wymagać. Ale podajcie chociaż kwotę wyjściową. Jak napisał przedmówca - szanujcie czas swój i nasz (programistów znaczy się smile.gif. Nie każdy ma hobby polegające na chodzeniu na rozmowy kwalifikacyjne.

3. Ale bez przesady. Pewne standardy obowiązują. Ogłoszenie zbyt "luzackie" tez może być strzałem we własne kolano. Ale ograniczanie się do standardowych formułek sprawia, że ogłoszenia odbiera sie jak reklamy w TV - czym prędzej szukasz pilota, żeby zmienic kanał smile.gif

4. Święta prawda. Też tak na początku robiłem. Ale zmądrzałem. Grafik ze mnie mizerny był i nic tego nie zmieni. Więc jak widzę - znajomość Photoshopa, od razu sobie odpuszczam. Ale podobało mi się ostatnio ogłoszenie, gdzie potrzebowali kodera ze znajomością PHP i Perla z zastrzeżeniem, że jak ktoś Perla nie zna,a wyrazi chęć jego nauki-też ma szansę. I o to chodzi - można rozwijać się w "swojej" dziedzinie (programowaniu), jeszcze przy wsparciu ze strony pracodawcy. Takie podejście bardzo mi się podoba.

5. Poszczególne punkty powyżej tworzą ogólny zarys "ogłoszenia idealnego" :
- co firma oferuje (jakie pieniądze, mozliwość podnoszenia kwalifikacji - ale też jasno: czy kursy / szkolenia, czy szkolenia wewnętrzne przez doświadczonych fachowców pracujących już w danej firmie, czy takie pitu pitu. Bo profesjonalne szkolenia też kosztują, ale jest to inwestycja w pracownika, która ma się zwrócić firmie, a pracownika przywiązać do firmy (nie mówię tu o lojalce teraz, tylko o takiej "naturalnej wdzięczności" do pracodawcy za pomoc w rozwoju) i dać mu do ręki narzędzia (wiedzę) do wykorzystania z korzyścią dla pracodawcy.
Myślę, że formułki o "młodych dynamicznych" i tym podobnych hr-owych bzdetach można sobie darować. Młode dynamiczne to są fajne na dyskotece smile.gif

- czego wymaga, ale z danej dziedziny, a nie pobożna lista życzeń, której nikt i tak nie spełnia. Jeśli szuka się programisty - jakie języki, na jakim poziomie; grafik ? proszę bardzo - w czym śmiga, co obsługuje z zamkniętymi oczami obudzony w środku nocy;
Jak firma szuka kucharza, raczej nie wymaga od niego wiedzy z zakresu dyrygentury smile.gif

- zakres obowiązków: co będzie robił zatrudniony (czy aktualizował serwisy istniejące, czy tworzył nowe, jeśli tak, to jakie) - ale tu jest nieźle, większość pracodawców podaje takie informacje, czasem nawet ze wskazaniem na konkrety typu: na bazie jakiego cms-a czy frameworka, z użyciem jakiej bazy i dla jakiej branży projekty. Wiadomo, czego mozna się spodziewać i od razu mozna zadać sobie pytanie - czy będzie to dla mnie interesujące?

Aaaa, i jedna baaaaaardzo ważna rzecz. Wszystkich, nawet firmy z branzy webdeveloperskiej, obowiązuje coś takiego, jak netykieta. Jak wysyłam do Was CV i inne listy czy tam co tam wymagacie, bardzo proszę: odpiszcie, nawet jesli nie zamierzacie zaprosic nawet na rozmowę. Czy tak ciężko jest klepnąć te parę słów: "Sorry, nie nadajesz się, nie podoba nam się Twoja gęba (to do tych, co wymagają zdjęcie smile.gif )." - i człowiek od razu wie, na czy stoi. A tak - wielkie ceregiele, CV, list motywacyjny, portfolio, i nic - zero odzewu. To też świadczy o tym, jak traktujecie ewentualnych współpracowników.

Aha, ostatnia uwaga - nie zamieszczajcie info o nie zwracaniu przesłanych dokumentów, bo to niezgodne z prawem. W CV znajdują się dane osobowe, które podlegają ochronie ustawowej i nie są to jakies tam papierki. W końcu sakramentalna formułka "Wyrażam zgodę... bla bla bla" nie znajduje się tam przypadkowo.
1010
Cytat
Aha, jeszcze jedno - "CV ze zdjęciem, list motywacyjny.... bla bla bla..." - po co zdjęcie ? Jak jestem brzydki jak kupa po jagodach to znaczy, że kiepski ze mnie programista? Albo jak wyglądam jak wycięty z boys-bandu to jestem "koderem roku" ? Co to, casting do "Tańca z php-owcami" ?

Wręcz przeciwnie... Musisz mieć koszule flanelową, rozczochrane włosy, posklejane taśma okulary (koniecznie jak denka od jaboli) i wtedy wyglądasz jak profesjonalny programista, dla którego praca jest wszystkim...
pyro
Cytat(Spawnm @ 14.10.2008, 13:42:15 ) *

Cytat
w naszym pięknym kraju

<hahaha>

atutem jest to ze pozwalaja wyslac zdjecie kota sasiada tongue.gif
Kocurro
Temat: Wroclaw_Programista_PHP_Zend_Framework

Cytat
Mile widziane:
- umiejętności z zakresu Flash/ActionScript

Cytat
Oferujemy:
- zdroworozsądkowy podział obowiązków – programista to programista a nie grafik czy administrator

Czy tylko mi się wydaje, że jedno przeczy drugiemu ? smile.gif

pozdrawiam,
Łukasz
bigZbig
Wydaje Ci się. Można być programistą ActionScript, ale to wymaga znajomości flasha tak jak bycie PHP-owcem w zasadzie wymaga znajomości HTML-a
mike
Cytat(bigZbig @ 24.10.2008, 11:29:15 ) *
Wydaje Ci się. Można być programistą ActionScript, ale to wymaga znajomości flasha tak jak bycie PHP-owcem w zasadzie wymaga znajomości HTML-a
No ale programowanie PHP nie wymaga i nie wiąże się w ogóle z ActionScriptem czy Flashem.
A o tym jest tam mowa.
Speedy
Cytat(mike @ 24.10.2008, 11:33:22 ) *
No ale programowanie PHP nie wymaga i nie wiąże się w ogóle z ActionScriptem czy Flashem.
A o tym jest tam mowa.

Może się wiązać, ale nie musi (i rzadko się wiąże).
kwiateusz
Moze zwyczajnie maja tam komunikacje flash<->php i milo by bylo jakby ktos cos kiedys takiego na oczy widział smile.gif
itsme
Cytat
mile widziana umiejętność podlewania kwiatów

i czy to jest naprawdę aż tak złe ?

moim zdaniem jest to szukanie dziury w całym ...
bigZbig
Cytat(mike @ 24.10.2008, 11:33:22 ) *
A o tym jest tam mowa.

Tam jest mowa ze albo się jest programistą, albo grafikiem czy adminem - nie ma rozróżnienia na programistów php i actionscript. A przynajmniej z tego się naśmiewałeś
GrayHat
Temat: Warszawa_stala_Programista_PHP
Cytat
autobus pracowniczy na trasie Warszawa-Piaseczno

guitar.gif pan kierowca zajedzie busem i zawiezie wujka do pracy na zakladzie haha.gif jako programista php guitar.gif
imho bym wolal zeby firma zafundowala Warszawska Karte Miejska anizeli wiozla mnie jakims autobusem do pracy...
nasty
Cytat(GrayHat @ 22.01.2009, 13:33:14 ) *
Temat: Warszawa_stala_Programista_PHP

guitar.gif pan kierowca zajedzie busem i zawiezie wujka do pracy na zakladzie haha.gif jako programista php guitar.gif
imho bym wolal zeby firma zafundowala Warszawska Karte Miejska anizeli wiozla mnie jakims autobusem do pracy...

30 zl chcesz? smile.gif a nie wygodniej autobusem, gdzie nie bedziesz tłukł sie przez metra, przesiadki, tramwaje itd.. ? smile.gif
mike
Cytat(nasty @ 22.01.2009, 13:44:55 ) *
30 zl chcesz? smile.gif a nie wygodniej autobusem, gdzie nie bedziesz tłukł sie przez metra, przesiadki, tramwaje itd.. ? smile.gif
Coś mi sie wydaje, że ten autobus to odjeżdża z konkretnego miejsca a do niego i tak musisz sobie dojechać.
No chyba, że autobus jeździ rano (w godzinach szczytu!) po całej Wawie i zabiera wszystkich i koło południa jest w Piasecznie biggrin.gif
GrayHat
Cytat(mike @ 22.01.2009, 13:52:13 ) *
No chyba, że autobus jeździ rano (w godzinach szczytu!) po całej Wawie i zabiera wszystkich i koło południa jest w Piasecznie biggrin.gif

I oczywiscie czas pracy jest liczony od wejscia do autobusu winksmiley.jpg
A na boku taki duuuuzy napis: PROGRAMIŚCI PHP guitar.gif
Spawnm
http://interaktywnie.com/praca/135-webmaster-pozadany.html

Znajomosć zasad prażenia popcornu
Moli
@Spawnm - To ogloszenie rozbawiło mnie z innego powodu biggrin.gif A mianowicie:
Cytat
Bardzo dobrej znajomości HTML, PHP, Javascript, CSS, Flash, programów graficznych

haha.gif
Spawnm
yyyy a co w tym zabawnego tongue.gif
erix
Ano to, że szukają człowieka renesansu. winksmiley.jpg

Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego
Moli
Już wiesz co ? biggrin.gif
Jabol
http://img234.imageshack.us/img234/7849/czasbb2.jpg

//edit: nie czytam regularnie HUMORu, sorka za powielanie
Spawnm
@Jabol->to już jest w dziale humor biggrin.gif
ciekawe ilu ludzi znaleźli haha.gif
Bart77
Mnie ostatnio rozbawiły takie wymagania:

Bardzo dobra znajomość PHP (np. 5)

Skoro np., to czy może być PHP 3 ? biggrin.gif
Moli
Cytat
Skoro np., to czy może być PHP 3 ?

Nie, od 5 w zwyż smile.gif
Pilsener
No i to, że ktoś zna świetnie program graficzny nie oznacza, że jest dobrym artystą i potrafi zrobić coś ładnego. Tutaj moim zdaniem potrzeba talentu, co trochę koliduje ze ścisłym umysłem programisty.
erix
Cytat
co trochę koliduje ze ścisłym umysłem programisty.

Nie zawsze. winksmiley.jpg Niektórzy matematycy potrafią tworzyć dużo lepsze prace niż humaniści, to nie reguła. winksmiley.jpg
mike
Cytat(erix @ 25.03.2009, 14:30:22 ) *
Niektórzy matematycy potrafią tworzyć dużo lepsze prace niż humaniści, to nie reguła. winksmiley.jpg
To całkowicie co innego. Matematycy to z reguły puryści językowi i ludzie, którzy matematyczne ścisłe ramy przenoszą na tekst, który tworzą. Dlatego te prace mogą być "lepsze" ale tylko z technicznego punktu widzenia.

Każ pisać matematykowi wiersze lub postaw go przed sztalugą to będzie artystyczne wyzwanie dla umysłu ścisłego.
sztosz
Cytat(mike @ 25.03.2009, 14:38:41 ) *
Każ pisać matematykowi wiersze

No właśnie nie, wiersz to w zasadzie zbiór ścisłych reguł. No chyba że mówimy że "wiersz biały" to też wiersz, ale równie dobrze kał na talerzu można nazywać sztuką. To samo z malarstwem.

Dopiero jak mi na studiach ktoś zaczął tłumaczyć o co tak naprawdę chodzi z Poezją od tej strony nazwijmy technicznej, to zrozumiałem dlaczego wiersze bywają piękne. I zrozumiałem skąd się wzięła zgraja grafomanów.
Foxx
Cytat
chyba że mówimy że "wiersz biały" to też wiersz, ale równie dobrze kał na talerzu można nazywać sztuką

Chyba przesadziłeś trochę.
Jak zawsze gdy ktoś lubi takie radykalne sądy.
sztosz
Oczywiście że przesadziłem, ale tylko po to aby jasno każdy zrozumiał co chcę przekazać. Ale naprawdę są ludzie którzy wspomniany talerz mogą uznać za sztukę.
GrayHat
Wracajac do tematu:
http://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=213387
Cytat
Oferujemy
- Pełny etat po 5-miesięcznym okresie próbnym. Okres próbny umowa zlecenie + 650zł podstawowego stałego dochodu + Premie uznaniowe za dobrze wykonaną pracę. Premie w wysokości od 200 do 1000zł .

blink.gif
blooregard
No cooo Tyyyy... Nie podoba się ?

Przecież będziesz pracował w "młodym i dynamicznym zespole" (mój ulubiony tekst speciów od HR smile.gif ) - ZDALNIE exclamation.gif!
Czyli jak masz psa w domu i ma on nie więcej niż rok-półtora, duzo biega po mieszkaniu, poza tym szybkie rybki w akwarium - to wszystko się zgadza smile.gif
SHiP
A mi się podoba językowe podejście niektórych ofert biggrin.gif. Jakby graczy Tibii chcieli zatrudnić smile.gif.

Cytat
Warunki zatrudnienia:
* Full-time w fajnym biurze we Wrocławiu (okolice ch Arkady)
* Wynagrodzenie od 2k+ PLN (Wg. wyników rozmowy kwalifikacyjnej)
Spawnm
albo gracze Tibi by to pisali winksmiley.jpg
Kocurro
Czyli zaczynamy rozmowę od 2048 pln i idziemy w górę ... tylko czy brutto czy netto nie podane. Ehh
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.