ShadowD
14.08.2008, 14:17:21
Witam zapraszam do oceny mojego mini chata...
Link: www,aid.webhost.pl/chatLink2: www,aid.webhost.pl/chat2Nick: qwqw
Hasło: qwqw
Wysyłanie i odbieranie wiadomości jeszcze nie działa więc proszę o ocenę Layout'u...
Speedy
14.08.2008, 14:30:10
Ta czerwień zbyt mnie razi. Poza tym za dużo szarości. Wolałbym coś bardziej stonowanego w spokojniejszych i bardziej przyjaznych kolorach.
Poza tym:
Cytat
[22:10:53] Niciek: Wiadomość od Urzytkownika!!
kavka
14.08.2008, 16:32:17
Czerwień na tle szarości daje po oczach - odradzam używania takiego zestawienia kolorów. No i jak kolega wyżej już zauważył -błąd ortograficzny do poprawienia.
.radex
14.08.2008, 17:44:29
czerwień - blee...
Treść w boksie "ChatCode" pod moją operą się nie mieści. Zwiększ wysokość, albo ustaw na automatyczną.
ShadowD
14.08.2008, 19:29:28
Dziękuję z odpowiedzi...
Wysokość zaraz spróbuje poprawić, co do czerwonego koloru jaki zamiennik radzicie dać??
A co powiecie o kodzie może też powinienem wprowadzić jakieś zmiany??
I tak na przyszłość jak mógł bym prosić screeny z błędnie wyglądającymi elementami było by mi znacznie prościej, bo akurat u mnie na operze jest ok...
<!-- I takie małe pytanie, w kodzie mam dwa bloki JS które pojawiły się z niczego a mianowicie po wpisaniu lini dodającej plik js może wiecie jak można się tego pozbyć?? --!>
sticker
14.08.2008, 19:47:13
O k***** takich spazmów dawno nie miałem. Layout do nieczego sie nie nadaje nie ma co poprawiać trzeba wyrzucić i robić od nowa
ShadowD
14.08.2008, 19:57:33
Nie jest to konstruktywna krytyka, raczej zniechęcisz kogoś niż mu pomożesz. Akurat mi się coś takiego podobało, gust każdy ma inny ale zawsze można coś przerobić, co do koloru może i jest rażący ale całość jako położenie chyba już nie...
Udam, że powyższego nie czytałem i czekam na konstruktywną krytykę.
nospor
14.08.2008, 20:34:07
ale sticker dobrze napisal. Jak na to spojrzalem to dostalem oczopląsu i w glowie mi się zaczęło kręcic. Co tu mozna dać baardziej konstruktywnego?
Te tlo z paskow to normalnie powala z krzesla - zmien może na jakies normalne tło. Wlasnie głownie przez te paski mi sie w glowie kręci.
ShadowD
14.08.2008, 20:43:45
No właśnie to jest konstruktywne, nie narzekasz na wszystko tylko na paski a bynajmniej w szczególności...
Na jakie, zwykłe szare??
nospor
14.08.2008, 20:46:54
Cytat
Na jakie, zwykłe szare??
Narzekam na paski w tle. A jakiego koloru one są to nie wiem. czemu? Ano bo masz szare tlo i na nie nalozone biale paski co w rezultacie daje duzo paskow z bialą ramką. (pewnie zrealizowane jest to inaczej, ale tak to widze w skrocie) A jak to nazwiesz to mnie nie interesuje - byleby tylko to zniknelo
ShadowD
14.08.2008, 20:59:45
To to po prostu obrazek:

Powielony wielokrotnie...
Ale czy samo szare tło nie jest za ponure??
Pod adresem:
www.aid.webhost.pl/chatznajduje się stary chat:
www.aid.webhost.pl/chat2jest chat zmieniony.
Zmiany:
Tło
Ps Z "bialą ramką"

Mogę prosić screena??
nospor
14.08.2008, 22:11:56
Cytat
Pod adresem:
www.aid.webhost.pl/chat
znajduje się stary chat:
www.aid.webhost.pl/chat2
jest chat zmieniony.
Nowka bez tych kresek juz przynajmniej nie wali po oczach.
powerman93
14.08.2008, 22:15:11
Wygląd fatalny. Do kosza, kosz spalić, a nad całością odprawić egzorcyzmy i zapieczętować tytanowymi drzwiami.
+Po pierwsze+
Zbyt prosty, zbyt kwadratowy.
+Po drugie+
3 kolory z tego jeden (czerwony) tak daje po oczach, że chat is closed po paru sekundach.
+Wniosek+
Może to ma być i mini czat, ale człowieku litości. To, że ma być mini nie oznacza, że wszystko ma być minimum.
Widziałbym to w łagodnych kolorach powiedzmy jasny niebieski (byle taki co nie bije po oczach)
ShadowD
14.08.2008, 22:25:04
To trochę kwestia gustu, starałem się nie przesadzać z czerwonym więc w chacie jest tylko ramka czerwona dodatkowo tło w paski miało się gryźć z chatem i dawać ładną kompozycję.
Co do niebieskiego, żółtego jak i zielonego próbowałem ale wtedy jest jeszcze gorzej, być może złe odcienie dobierałem...
Mam wielką proźbę ja ktoś choćby w paintcie mógł go pomalować i wysłać choćby na pw screena wył bym bardzo wdzięczny, nie dużo roboty ~2min...
Jeszcze co do zaokrąglonych rogów chat ma spełniać rolę zostawianie wiadomości dla kolegów np z szkoły czy od kumpla gdy nie ma czasu wejść na coś bardziej zaawansowanego, czy też rozmowę z komputera bez zainstalowanych komunikatorów. Zaokrąglone rogi to te problem z IE już mam dość użerania się z tym mutantem...
A czy ogólnie położenie elementów nie licząc kolorów jest poprawne czy jestem w punkcie wyjścia i powinienem w TC kliknąć [Usuń]
powerman93
14.08.2008, 22:41:12
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/640b02d293e44d81.htmlTo tylko szkic na szybko w Paint. Już bym to widział w takich kolorach, albo zrób całe szare i wszyscy będą happy, bo ten czerwony to porażka.
ShadowD
14.08.2008, 22:50:21
No nie wiem pozwolisz, że poczekam na opinie innych o tym "szkicu".
Do mnie akurat to nie przemawia jest jakieś takie wyblakłe. ;p
Chyba się powtarzam ale prosił bym o podpowiedz czy zmieniać tylko kolory wszystkiego czy w ogóle zacząć od początku??
Poczekamy zobaczymy...
powerman93
14.08.2008, 22:58:30
Wiem jak wygląda "szkic"

, to miała być tylko wskazówka dla ciebie w jaką stronę powinieneś hmmm.... posunąć projekt. Ale teraz po dłuższym zastanowieniu (jeżeli to ma być tylko dla gorna przyjaciół) to najlepiej daj cały w jasnych odcieniach szarości.
Moja rada.
Zrób od początku. Nieco bardziej zaawansowany, ale nie przesadź (sam mówiłeś, że chciałeś, żeby szybko się ładował). daj jasne odcienie szarości, najbardziej uniwersalne i razi po oczach.
ShadowD
14.08.2008, 23:08:02
Bardziej zaawansowana?? Na razie jest tylko tyle lecz wysyłanie, usuwanie wiadomości i banowanie będzie...

No nic poczekam co inni powiedzą...
BTW GG z forum sobie robimy... ;p
.radex
15.08.2008, 09:34:27
Kildyt
15.08.2008, 10:52:44
Weź zmień tą czerwień bo inni chyba nie będą mieć tyle cierpliwości. Podobnie jak nosporowi, mi także zakręciło się w głowie i doznałem dziwnego uczucia.... jakby mózg sam wsysał się do środka. Dziwne, co nie? Hehe.

Nie patrzyłem dalej, bo nfz chyba by leczenia nie sfinansował, więc nie oceniam dalej.
ShadowD
15.08.2008, 12:08:41
A czy layout kolegi
.radex podoba się wam?? Bo mi nawet

phpion
15.08.2008, 12:49:46

przepraszam za offtopa ale czy Wy naprawdę widzicie w tym jakiś layout? Jak widzę jedyne sensowne zastosowanie dla tego "projektu": wciśnij Shift + Delete, po czym potwierdź operację Enterem. Nie będzie cię przynajmniej kusiło aby odzyskać dane z kosza...
ShadowD
15.08.2008, 13:08:01
Omg, dałem pod ocenę nieskończony projekt przestawiłem jego przeznaczenie.
Zanim odpowiecie w tym wątku zadajcie sobie to pytanie:
Po co mi profesjonalny wygląd z wymiatającym logiem na stronkę którą góra 15 osób będzie widziało??
I może skończmy ten wątek przerobie kolory na jakieś delikatniejsze i koniec...
phpion
15.08.2008, 13:21:15
Cytat(ShadowD @ 15.08.2008, 14:08:01 )

Zanim odpowiecie w tym wątku zadajcie sobie to pytanie:
Po co mi profesjonalny wygląd z wymiatającym logiem na stronkę którą góra 15 osób będzie widziało??
To po co dałeś to do oceny? Mając świadomość niskiego poziomu pracy ("Po co mi profesjonalny wygląd z wymiatającym logiem") oczekujesz pochwalnych komentarzy?

I może skończmy ten wątek przerobie kolory na jakieś delikatniejsze i koniec...
Sam go rozpocząłeś, a przy ogólnej krytyce wycofujesz się jakby urażony. Ale decyzja słuszna.
ShadowD
15.08.2008, 13:32:26
Nie urażony, jestem wdzięczny osobą które powiedziały bym zmienił tło czy też kolorystykę i to wystarczy, kolega pomalował mój projekt i skorzystam z jego pomysłu.
Czyli ogólnie rzecz biorąc jestem zadowolony...
Dziękuję wam za zaangażowanie. ;)
Speedy
16.08.2008, 13:12:17

Równie dobrze możesz się zapytać, po co profesjonalny wygląd panelom administracyjnym aplikacji, które będzie oglądało tylko kilku lub kilkunastu administratorów.
Jeżeli chcesz trzymać jakiś przyzwoity poziom, to staraj się robić wszystko tak, aby wyglądało profesjonalnie. Jeżeli chcesz odstawiać fuszerkę i robić wszystko "na odwal" - byleby działało, to Twoja sprawa, ale pamiętaj, że Twoja praca świadczy o Tobie. Poza tym wydawało mi się, że w momencie zakładania tego wątku miałeś jakieś ambicje...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.