Przejdę od razu do rzeczy: posiadam autorski skrypt, listujący wybrane podmioty z bazy MySQL. Dzieje się to za pomocą utworzonych kategorii (czego działania nie muszę chyba tłumaczyć, bo takie opcje ma większość współczesnych CMSów).
Powiedzmy, że w skrócie tak wygląda struktura podmiotów: id | category | name | col.
Owe podmioty mają być wyświetlane wg jednej z kolumn (dajmy col DESC), a drugim parametrem ma być kolejność losowa. Problem w tym, że owe "losowanie" ma odbywać się co jakiś czas, np. co godzinę. No właśnie, jak to zrobić? Jak zrobić, by losowanie zwracało te same wyniki dla wybranego przedziału czasowego (określanego w minutach) ?
Myślałem nad ciastkami, sesjami itp. w których przechowywane byłyby IDy podmiotów (wszystko jakoś zaszyfrowane wraz z sumą kontrolną - zawsze bezpieczniej

Podczas wczorajszych rozmów z kolegą wpadłem na pomysł, aby wylosowane IDy (SELECT id FROM tbl WHERE category="n" ORDER BY tbl DESC, RAND()) zapisywać w bazie, np. id | category | idz - gdzie idz będzie miało postać np. "5,13,88,33,45,74,2,14,22". Ew. dodałoby się kolumnę page, która odpowiadałaby numerowi strony podczas listingu danej kategorii, co znacznie usprawniłoby wyświetlanie wyników.
I tu pojawia się kolejny problem: jak pobrać tylko rekordy o podanych IDach, ale w taki sposób, by ich kolejność była zależna od parametru? Czyli mam zapisane te numery do pobrania i jak to mogę zrobić, by zostały wyświetlone jedynie one i w "wejściowej" kategorii? Bo nie mam pomysłu dla WHERE id IN (n1,n2,n3...) by wyniki były posortowane jak ja chcę...