Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kod zjadany przez edytor na forum.
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
LBO
Zauważyłem, że edytor postów na forum zjada podwójny dwukropek (Paamayim Nekudotayim) w kodzie PHP.
sowiq
Jak również:

1. <?php
  2. // case
  3. cas<span style="color: #007700":
  4. ?>

1. <?php
  2. // Location
  3. header("Locatio: cos");
  4. ?>
Cysiaczek
Tak, kilka dni temu już ~nospor zgłosił ten błąd, ale i tak dzięki za czujność. Ktoś się zajmie tym problemem smile.gif

Pozdrawiam.
webdice
Błąd już poprawiony, ale na daną chwile jeszcze jest wszystko testowane. Nie będę zakładaj już nowego tematu, więc proszę zgłaszanie w tym wątku wszystkich znalezionych błędów jakie znajdziecie (głównie chodzi mi o bbcode).

Temat pozwolę sobie chwilowo przypiąć.
sowiq
Przy kodowaniu jako PHP zawsze jest zjadany ostatni znak przed : (dwukropek)

Przykład:
  1. <?php
  2. //case
  3. cas:
  4. header<span style="color: #007700":
  5. ?>

[edit]
Gdy napisałem wyżej header: wygenerowało się:
Kod
header<span style="color: #007700":
LBO
Nadal zjada te dwukropki.
webdice
Cytat(LBO @ 26.09.2008, 13:43:07 ) *
Nadal zjada te dwukropki.

Napisałem że błąd został poprawiony, ale na razie jest testowany (testy przeprowadzane są lokalnie). Na dzień dzisiejszy poprawiłem:
  • Usuwanie liter przed dwukropkiem,
  • Wyświetlanie się pierwszej pustej linii,
  • Zawijanie wierszy (problem w 100% nie jest jeszcze rozwiązany),
  • Kilka drobiazgów związanych z estetyką.
LBO
A co w ogóle się stało?

Jakiś update z BC?
kwiateusz
a po polsku?

bo ni w ząb nie zrozumiałem co chciałeś przekazać poprzez skrót BC

co do obcinania znaku błąd w regexpie
LBO
BC = Breaking Changes

Słyszałem, że edytor na forum był stworzony/modyfikowany przez Was. Pytam się, czy może jakiś update forum był i mod edytora przestał działać jak należy.

Pytam się, bo nie wiem smile.gif
kwiateusz
źle słyszałeś, edytor jest standardowy taki jaki spotyka sie w ipb smile.gif jedynie kolorowanie składni to nasz wynalazek
LBO
No to co się stało?
kwiateusz
4 posty wyżej przeczytaj czesc po 2 enterze
LBO
Cytat(kwiateusz @ 26.09.2008, 23:08:38 ) *
źle słyszałeś, edytor jest standardowy taki jaki spotyka sie w ipb smile.gif jedynie kolorowanie składni to nasz wynalazek

No dobra, ale czy jest jakaś przyczyna ustalona? Wcześniej działało - teraz nie.

I proszę, nie traktuj mnie w taki protekcjonalny sposób, inaczej zwyczajnie nie odpowiadaj.

Pozdrawiam.

edit:

coś te cytaty też za dobrze nie działają.
kwiateusz
przeciez napisałem że błąd w regexpie od kolorowania kodu był, nie bede rzucał kodem bo nie ma takiej potrzeby jak sadze
nevt
Może trochę offtopic, ale kod SQL w znacznikach [sql] jest beznadziejnie pokolorowany. Często obniża czytelność kodu, zamiast go poprawić... Wiadomo, że co baza to trochę inny SQL, dlatego czy nie warto by wprowadzić bardziej precyzyjnych znaczników? np. [mysql], [pgsql], [mssql] a [sql] zostawić dla ANSI SQL? Mogę napisać funkcję kolorującą składnię dla MySQL. Co na to developrzy?

Pozdrawiam, Leszek.
LBO
Cytat(kwiateusz @ 26.09.2008, 23:27:09 ) *
przeciez napisałem że błąd w regexpie od kolorowania kodu był, nie bede rzucał kodem bo nie ma takiej potrzeby jak sadze

Wiedziałem, że to znowu napiszesz, bosh smile.gif

Ale błąd w regexpie chyba tam nie istniał od początku, nie? Skądś się musiał wziąść skoro wcześniej działało i hulało. Rozumiesz teraz?

Ja naprawdę nie chcę znać kodu, tylko odpowiedź. Nawet "nie wiem" wystarczy.
kwiateusz
z tego co mi wiadomo kod był cały czas taki sam, zwyczajnie przestało działać jak należy samo z siebie

moze byc?
LBO
Cytat(kwiateusz @ 26.09.2008, 23:37:01 ) *
moze byc?

Jak najbardziej, ale i tak w przyszłości będę jeszcze bardziej upierdliwy :]
webdice
Najbardziej uciążliwy błąd (usuwanie niektórych liter przed dwukropkiem) został poprawiony. W razie jakichkolwiek problemów proszę pisać.
nospor
dziękujemy ślicznie smile.gif
sowiq
http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=521625

Tutaj też błąd - nie wiem czy został już usunięty. Zjadane są dwukropki po case "cośtam"
kwiateusz
porownaj dane postu ze zgloszeniem że zostało naprawione, a datą posta ktory podałeś smile.gif

błąd był podczas parsowania bbcode i dwukropek i/lub litery zostały usuniete bezpowrotnie, nalezy posta edytowac i dodac brakujace rzeczy smile.gif
sowiq
A nie zwróciłem uwagi na daty. Super, że to naprawiliście - strasznie przeszkadzało czasami.
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.