Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: proszę o ocene
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
cedunio
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jeszcze nie jest wszystko dopracowane ale to taki wstęp.
Co o tym myślicie?
Liczę na łagodne oceny gdyż nie jestem profesjonalistątongue.gif
http://postman.gorlice.pl/test2/test4.php
devnul
nie wiem gdzie byłeś przez ostatnie 10 lat ale wystarczy spojrzeć choćby na polskie portale i już widać że XX wiek dawno się skończył. To jest zwyczajnie brzydkie. A skoro nie jesteś profesjonalistą to daj site do zrobienia komuś kto się na tym zna. Nie każdy musi robić strony.
cedunio
Cytat(devnul @ 1.10.2008, 20:05:39 ) *
nie wiem gdzie byłeś przez ostatnie 10 lat ale wystarczy spojrzeć choćby na polskie portale i już widać że XX wiek dawno się skończył. To jest zwyczajnie brzydkie. A skoro nie jesteś profesjonalistą to daj site do zrobienia komuś kto się na tym zna. Nie każdy musi robić strony.

Dlaczego tak uwazasz?
devnul
jak uważam? że strona jest brzydka - zwyczajnie jest. wstawienie paru linijek skryptów JS tego nie zmieni. wygląda jak z zeszłej epoki, layout na tabelkach który też jest jak z zeszłej epoki. gigantyczne logo, walące po oczach kolory - można wymieniać w nieskończoność.
A jeśli pytasz o to czemu uważam że strony internetowe powinny robić osoby zajmujące się tym profesjonalnie to zadaj sobie pytanie czy sam naprawiasz samochód, pralkę lodówkę czy telewizor - z całą pewnością nie. Budowa stron internetowych to nie jest proste tworzenie stronek przy pomocy jednego kursu - w taki sposób nie powstanie nic sensownego ani w przyzwoitej jakości.

Wyjaśnić coś jeszcze?
blooregard
Jeśli mogę...

Layout jak layout - jednemu się podoba, innemu nie (mnie osobiście niezbyt - uwagi miałbym podobne, jak devnul'a).

Bardziej razi ortografia i brak polskich znaków. Sorki, wodzu, ale nie zdecydowałbym się na skorzystanie z usług miesięcznika, na stronie którego mogę zobaczyć Cenny, albo 'wlozyc wkladke' (pisownia oryginalna). Niezbyt świadczy to o jego poziomie.

obelix94
ściągnij se szablonik daj mi go powiedz co chcesz w nim zmienić, lub daj informacje i szablon to się zrobi

mam w szablonach duże doświadczenie 
phpion
Cytat(devnul @ 1.10.2008, 20:05:39 ) *
To jest zwyczajnie brzydkie.

Nic dodać, nic ująć. Wywal to w diabły...
cedunio
Czy każda strona musi być zrobiona we flashu z jakimiś bajerami nikomu niepotrzebnymi?
Moja teza: Im Prościej tym Lepiej. Dlatego chciałem to osiągnąć przez zrobienie stronki w starym stylu(chodzi mi o wygląd) bez jakichś cudów bajerów, muszę się zgodzić, że wygląd nie jest najlepszy np. to logo u góry.
Może wrzucicie mi parę pomysłów jak to przerobić żeby było ok?
suchy1
Minusy: jezeli zaczne sie bawic przegladarka, zmeinia rozmiar okna to logo strony jest dzielone na dwie czesci. Lewa kolumna na zaokraglony bok, wygla to strasznie. Ogolnie bardzo słabo..
AjaxSrajax
h,

To po co dajesz DHTML i ajax, skoro chcesz bez wodotrysków? Po pierwsze jak już to dajesz to zadbaj, aby strona działała przy wyłączonym JS, bo teraz coś słabo jej to idzie.
To pierwsza rzecz do zmiany, najlepiej wywal to D sprzed HTML całkowicie i zrób normalne menu i normalne pokazywanie treści. Layout jest koszmarny, już dawno tak brzydkiego nie widziałem. Typografia, margin, padding, font-size, line-height... chyba nie jesteś za pan brat z tymi "do wpisania w google frazami", a szkoda bo wiedza na ten temat ułatwia pisanie stron. W programach graficznych masz różne narzędzia do zaokrąglania rogów, zaznaczeń itp. Wspominam, bo widzę, że nie korzystasz. W tych programach można też łatwo ustawić kolor na inny niż czerwony;)
webasek
Kolor czerwony i to bardzo czerwony (daltonista? albo słabo widzisz kolory) ja jak ich nie widzę zbyt dobrze (problem z odróżnianiem) to pytam innych...
Widziałeś stronę pod innymi przeglądarkami? Jeśli nie to zobacz. Ładowane różne elementy strony przed stroną główną np.: IE i google ładowane jest archiwum a potem strona główna. Linki w tekście nie widoczne. JS wywal nie potrzebny nie do tego szablonu. Baner zmniejsz za duży. Czcionka różne rozmiary na różnych podstronach dziwnie wygląda. Powiększenie archiwalnych numerów albo je zmniejsz albo nie używaj lightbox brzydko wygląda.
pyro
Cytat(devnul @ 1.10.2008, 20:47:42 ) *
A jeśli pytasz o to czemu uważam że strony internetowe powinny robić osoby zajmujące się tym profesjonalnie to zadaj sobie pytanie czy sam naprawiasz samochód, pralkę lodówkę czy telewizor - z całą pewnością nie.

ja sobie sam naprawialem samochod, pralke, czy lodówkę ;(

Co do strony to poszukaj w google archiwow gdzie jest opisane co powinny zawierac strony internetowe, a czego nie powinny, bo jak juz wspomniano - jest brzydka. smile.gif
Kildyt
Zgadzam się z postami moich poprzedników.

Dla ścisłości od siebie wypiszę minusy:
- gigantyczne logo, niczym z super expresu,
- źle dobrane kolory (ten czerwony jest zbyt jaskrawy, długo na stronie nie wytrzymam)
- bezsensowne efekty javascript (i po co to komu?), które blokują możliwość poprawnego zindeksowania stron w robotach wyszukiwarek i blokują możliwość (dla użytkownika!) wejścia na daną podstronę z linka,
- menu wydaje się być zwykłym plikiem graficznym, gdyż po najechaniu na pozycję nie widzę zmiany kursora, jak to jest przy zwykłych linkach,
- wielkie loga firm, które w proporcji do tekstu wyglądają kiepsko,
- brak stopki,
- białe tło.

Plusy:
- topic nie został zamknięty (zły tytuł!).

Jednym słowem: jeszcze długa droga przed Tobą, ale życzę Ci, żeby Ci się udało (w końcu każdy jakoś zaczynał webmasterstwo).

Pozdro winksmiley.jpg
cedunio
A co Powiecie na coś takiego?
Kildyt
Niestety, ale - do kosza.

Brak całości, jako takiego stylu, po prostu brak wszystkiego.
Nabierz doświadczenia, ucz się i dopiero wtedy dawaj coś do oceny, bo jak na razie wyglądy wyglądają jak z XX wieku.
webdice
Proszę o poprawienie tytułu tematu.
devnul
proponuję przeczytać wszystkie posty od góry do dołu i zastosować je po odpowiednich zmianach do nowej propozycji - moja opinia identyczna jak poprzednia - to jest po prostu brzydkie, a na dokładkę nie prezentuje sobą nic, bo i co tu jest poza kawałkiem paskudnego loga i kilkoma napisami cośtam? Nic. Radzę nie marnować czasu tylko znaleźć grafika i zlecić mu wykonanie tej roboty bo najwyraźniej nie masz do tego odrobiny talentu co widać bo totalnym braku dobrego gustu, umiejętności doboru koloru, kształtu i proporcji elementów serwisu.

Cytat
Plusy:
- topic nie został zamknięty (zły tytuł!).

rozwaliłeś mnie tym Kildyt, masz u mnie +5 do lansu

Cytat
w końcu każdy jakoś zaczynał webmasterstwo

primo: co to za wyraz webmasterstwo?
secundo: nie każdy zaczynał webmasterstwo winksmiley.jpg
Kildyt
Cytat(devnul @ 2.10.2008, 20:38:32 ) *
bo najwyraźniej nie masz do tego odrobiny talentu

Ja osobiście radziłbym ostrożnie używać takich słów co do talentu, ponieważ na takim etapie prac imho nie można mówić o talencie. To tak samo jak z nieoszlifowanym brylantem tongue.gif Nie można mówić o wyczuciu, jeżeli nie poznało się podstawowych zasad. Nie da się postawić zwykłego użytkownika przed komputerem i kazać mu zrobić design. Jeżeli będzie on brzydki, to czy możemy mówić o tym, że ten ktoś nie ma talentu?

Cytat(devnul @ 2.10.2008, 20:38:32 ) *
co to za wyraz webmasterstwo?

Utworzyłem to od słowa "webmaster" tongue.gif. Np. "Ostatnio zajmuję się hobbystycznie webmasterstwem. A, czy ty uważasz, że webmasterstwo jest fajne?" tongue.gif
cedunio
Wiecie co?
Nie ma to jak zgnoić młodego uczącego się twórcę stron.
Lepiej dać zarobić komuś kto zerżnie jakiś szablon z torenta potem go przerobi na polski język i chojrak.
Cóż może to i szybsze i lepsze nie będę polemizował.

Temat do zamknięcia bo nie chce mi się zmieniać jego nazwy
pzdr
devnul
Cytat
Ja osobiście radziłbym ostrożnie używać takich słów co do talentu, ponieważ na takim etapie prac imho nie można mówić o talencie. To tak samo jak z nieoszlifowanym brylantem

@Kildyt: talent widać na każdym etapie, to nie chodzi o umiejętności tylko o coś czego się nauczyć nie da. Chopin np. grał melodie ze słuchu nie posiadając żadnej wiedzy teoretycznej.

Cytat
a Twoim zdaniem powinniśmy Cię chwalić mimo to że to pokazujesz to kompletna chała odwalona na kolanie? Wybacz, ale skoro nie chcesz krytyki to nie dawaj prac do oceny.
Kildyt
Cytat(cedunio @ 2.10.2008, 20:49:39 ) *
Wiecie co?
Lepiej dać zarobić komuś kto zerżnie jakiś szablon z torenta potem go przerobi na polski język i chojrak.
Cóż może to i szybsze i lepsze nie będę polemizował.

Temat do zamknięcia bo nie chce mi się zmieniać jego nazwy
pzdr

A powiedz mi, gdzie uczący się człowiek jest wychwalany? Początki zawsze bywają trudne! To tak samo jak byś poszedł na praktyki do ślusarz, czy do jakiegokolwiek zawodu. Zawsze na początku ktoś Cię krytykuje, nawet jak masz za zadanie mieszanie głupiej bitej śmietany do ciastek! :|
Nie postrzegaj to forum jako miejsce, gdzie "mądrale, co sami nic nie umieją", krytykują, tylko po to, żeby komuś dowalić. Przecież nam chodzi o to, żeby wytknąć Tobie błędy, a nie po to, żeby Cię zdołować. Przynajmniej ja tak uważam, jeżeli jest inaczej to chyba nie jest miejsce dla mnie. winksmiley.jpg

Cytat
@Kildyt: talent widać na każdym etapie, to nie chodzi o umiejętności tylko o coś czego się nauczyć nie da. Chopin np. grał melodie ze słuchu nie posiadając żadnej wiedzy teoretycznej.

Gdyby wszyscy programiści byli by "Chopinami" to wątpię, czy bym napisał sobie coś na tym forum. winksmiley.jpg
cedunio
Kildyt wcale tak nie uważam tylko mógłby ktoś powiedzieć, że kolor tego jest zły, że coś tam innego a nie po prostu powiedzieć, że do bani nie bierz się za to i tyle.
A co do loga zostało stworzone w 2005r. i jest używane na każdej gazetce.
pzdr jeszcze raz
Kildyt
Cytat(cedunio @ 2.10.2008, 20:59:17 ) *
Kildyt wcale tak nie uważam tylko mógłby ktoś powiedzieć, że kolor tego jest zły, że coś tam innego a nie po prostu powiedzieć, że do bani nie bierz się za to i tyle.

Nie będziemy Ci wszystkiego wypisywać po kolei. Ja również uważam, że wygląd powinien pójść do kosza, a nowy zacząć z odrobiną wiedzy i wyczucia. Zrób go "na luzie", a nie pod presją.

Musisz zrozumieć, że mi również jest ciężko, gdy mi ktoś pisze, że praca jest beznadziejna. Każdy człowiek w swoje dzieło wkłada kawałek siebie, więc podczas tak ostrej krytyki i kawałek artysty jest pod ostrzałem.

Ja bym jednak apelował do Ciebie, żebyś nie kończył z nami rozmowy, bo brak rozmowy to najgorsze rozwiązanie.
cedunio
Nie liczę na wpisanie wszystkiego po kolei bo pewnie post będzie za długi:P
Może ktoś by tylko podrzuciła jakiś pomysł co zrobić żeby to lepiej wyglądało;)
AjaxSrajax
Więc ja dam Ci radę. Olej design graficzny robiony programem do tego stworzonym i zajmij się CSS. Stwórz kod HTML na podstawie wątłej treści, którą masz, następnie wzbogać stronkę o arkusze stylów. A potem, kiedy strona będzie wyglądała jak strona, a nie jak reklamówka sprzed 10 lat, zacznij delikatnie myśleć o zastosowaniu elementów graficznych. I zmniejsz to logo z 2 razy albo więcej ;p
cedunio
Cytat(AjaxSrajax @ 2.10.2008, 21:14:43 ) *
Więc ja dam Ci radę. Olej design graficzny robiony programem do tego stworzonym i zajmij się CSS. Stwórz kod HTML na podstawie wątłej treści, którą masz, następnie wzbogać stronkę o arkusze stylów. A potem, kiedy strona będzie wyglądała jak strona, a nie jak reklamówka sprzed 10 lat, zacznij delikatnie myśleć o zastosowaniu elementów graficznych. I zmniejsz to logo z 2 razy albo więcej ;p

I to już coś. Może jutro coś wrzucę. Na razie dobranoc i czekam na jakieś inne konstruktywne propozycje.
pzdr
webdice
Zamykam. Czemu? Odpowiedz kilka postów wyżej. Czekam na PW.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.