przemek_el
1.10.2008, 20:30:59
Witam.
Poszukuję skryptu podobnego do znajdującego się na www.youtube.com. Na tej stronie po wpisaniu czegoś do wyszukiwarki na dole wyskakuje lista z podpowiedziami jakiś wyrazów, tekstów.

Czy wie ktoś jak to jest zrobione?
Pozdrawiam
Proszę o odpowiedź.
blooregard
1.10.2008, 20:51:54
A wiesz, że sam skrypt to nie wszystko?
Chodzi o bazę, z której będa pobierane te podpowiedzi. Jesteś w stanie taką bazę utworzyć ? Nie sądzę.
A skrypt to jedna f-cja w ajaksie, która wpisaniu np. literki "a" w polu text uruchamia skrypt w np. php - ten odczytuje z tej bazy wszystkie wystąpienia wyrażeń rozpoczynających się na "a", zwraca je, a tam wyświetlany jest select z tymi wyrażeniami. Dopiujesz w polu tekstowym "b" i operacja jest powtarzana, ale już dla ciągu "ab", dopisujesz kolejną literę... i tak do momentu wciśnięcia submit'a lub wyczerpania się pasujących do wzorca wyrażeń w bazie.
przemek_el
1.10.2008, 21:00:50
Wiec tak wiem że te dane muszą być pobierane z bazy, tylko pojawia się pytanie jaką bazę masz na myśli? coś typu MySQL, MsSQL? ogólnie nie jest tak źle z moją znajomością php, mysql, mssql jak uważasz

a masz moze adres strony na której jest opisane jak to zrobic? albo moze potrafisz mi to wytłumaczyć?
na
http://www.ajaxdaddy.com/jest kilka takich skryptow.
batman
1.10.2008, 21:03:37
google.pl -> ajax autosuggest
google.pl -> ajax autocomplete
Znajdziesz wszystko czego potrzebujesz.