Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] zmiana formatu daty
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
em-ba
Witam,

mam taki problem iż w formularzu posiadam pole daty... wybieranej z rozwijanego kalendarzyka.
Wyświetlana jest ona w formacie dd/mm/rrrr, tak samo wysyłana do bazy, a docelowo wyświetlana w przeglądarce z bazy.
W jaki sposób mogę zmienić format wyświetlania tej daty na taki: rrrr/mm/dd. Chciałbym to zmienić z tego względu,
gdyż jak chce pobrać z bazy całe rekordy (po dacie) to nie są one uporządkowane w kolejności dodania, ponieważ są
sortowane najpierw według dni a nie roku co powoduje zamieszanie :/

oto kod odpowiadający za wyświetlanie rekordów z bazy:
  1. <?php
  2. mysql_connect ('localhost', 'root', 'krasnal') or die ("nie udało sie połączyć");
  3. mysql_select_db('abc') or die ("Nie mozna zlokalizowac bazy danych");
  4.  
  5. $i = 1;
  6. $dane = mysql_query ("SELECT * FROM `zxc` WHERE login='".$login."' ORDER BY data_przyj DESC LIMIT 15");
  7.  echo
  8.  '<table>
  9.     <tr>
  10.        <th>nr</th>
  11.        <th>data przyjazdu</th>
  12.     </tr>';
  13.     if (mysql_num_rows($dane) > 0) {
  14.     while($dane2 = mysql_fetch_array($dane)){
  15.  
  16.  
  17.     echo'
  18.     <tr>
  19.        <td>'.$i.'</td>
  20.        <td>'.$dane2['data_przyj'].'</td>
  21.     </tr>  
  22.  
  23.     $i += 1;
  24.     }
  25.     }
  26.     else {
  27.     echo '&nbsp&nbsp&nbsp<span style="color: red; font-weight: bold;">Brak danych</span>';
  28.     }
  29.     echo'
  30.   </table>;
  31.  
  32. ?>
Cienki1980
A w jakim formacie jest pole gdzie przechowujesz datę w bazie danych ? DATE , DATETIME , czy może zwykły VARCHAR questionmark.gif
em-ba
przechowuję w varchar
tomm
  1. "SELECT *, CONCAT(SUBSTRING(data_przyj FROM 7 FOR 4),'/',SUBSTRING(data_przyj FROM 4 FOR 2),'/',SUBSTRING(data_przyj FROM 1 FOR 2)) AS data
  2.  
  3. FROM `zxc` WHERE login='".$login."' ORDER BY data DESC LIMIT 15 "

trochę dlugie ale chyba o to ci chodziło
vokiel
Ja bym proponował spojrzeć na to z drugiej strony.
Teraz masz w formularzu raz. A potem w bazie zle, sortowanie zle. To moze lepiej zmienic przed zapisem do bazy. A potem bez problemu sortowac, pobierac juz ladnie sformatowana.
em-ba
bardzo dziękuję tomm, oto właśnie mi chodziło i co najważniejsze DZIAŁA smile.gif

vokiel - zgadzam się z Tobą ..przemyślę to biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.