Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Pamięć ram a php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MWL
Ostatnio mam sporo błędów dotyczących pamięci podczas wykonywania skomplikowanych operacji w php. Mam prośbę, czy możecie mnie nakierować na coś ciekawego o tej tematyce (jakieś arty), szukałem na google, ale nie za bardzo znalazłem...
Riklaunim
xdebug profiluje czas generowania i zużycie ramu podczas wykonywania poszczególnych czynności.
MWL
ok, jednak chodzi mi raczej o coś co pozwoli mi zwiększyć możliwości moich skryptów, przynajmneij tab by korzystały one z 256MB ramu. Czy jest to w ogóle możliwe?
gox
Zalezy na jak duzych fragmentach danych operuja Twoje skrypty...
po co maja wykorzystywac 256MB skoro operuja np. na tablicy ktora po zajmuje 10KB....

W zaleznosci od hostingow, 8/16/32/64MB to najczestrze ustawienia pola memory_limit w php, teoretycznie mozesz to zmienic w locie przez polecenie:

1. <?php
  2. ini_set('memory_limit', '256MB');
  3. ?>

Tylko ze raczej nie zadziala bo zapewne nie mozna robic takich ustawien po wystartowaniu skryptu.. tak jak to ma miejce przy probie ustawiania wielu innych pol php.ini...

Twoj skrypt alokuje tyle pamieci ile jest mu niezbedne do wykonania instrukcji, zalokowanie jej wiecej niczego nie przyspieszy... natomiast optymalizacja kodu i owszem...

W php5 otrzymalismy narzedzia dzieki ktorym jestesmy w stanie sprawdzac poziom alokacji pamieci przez proces, dzieki czemu znajdowane jest MULTUM bledow kiedy php prawidlowo nie zwalnia pamieci.... to taka ciekawostka.
Cysiaczek
Można robić takie rzeczy smile.gif
gox
Przepraszam, ni poruszylem najwazniejszego fragmentu twojego postu:

"Ostatnio mam sporo błędów dotyczących pamięci podczas wykonywania skomplikowanych operacji w php"

Jakich bledow przy jakich operacjach, sorki ale bez takich danych nie bedziemy w stnie Ci pomoc, ze swojej strony moge tylko powiedziec ze nie mam zadnych bledow przy najbardziej nawet skomplikowanych operacjach, no chyba ze mocno chce taki spowodowac biggrin.gif
MWL
Wiecie, chodzi o to że nawet jak zwiększę memory_limit to i tak mam takie same rezultaty. To moje główne problemy... Np. A jakie problemy dokładniej? Pobranie dużej treści do zmiennej i zmiana jej za pomocą preg_replace_callback, czy zmiana rozmiaru obrazka za pomocą ASIDO lib
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.