Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Listy wartości dla pola select
Forum PHP.pl > Forum > PHP
_munky
Witam,

Jak to obecnie działa (tak w skrócie):

- w bazie mam tabelę, która zawiera obiekty HTML (input [text, password, radio], select itp)
- mam klasę a w niej metody, które renderują mi te obiekty HTML w SMARTY
- obecnie tworzę obiekt klasy odpowiedzialnej za tworzenie formularza, w smartach renderuje sobie taki formularz (text, password, radio, select, itp)

Czego potrzebuję:

- potrzebuję dynamicznie podpinać listy wartości pod obiekty HTML (select). Lista wartości zaczytywana z bazy danych.

Mam jakieś pomysły ale są bardzo "słabe" i mało elastyczne.

Z góry dzięki za podpowiedź w rozwiązaniu problemu.

pozdrawiam
munky
blooregard
Odczytujesz wartości dla <option> z bazy, przekazujesz sobie zwrócony wynik jako tablicę asocjacyjną (np. $smarty->assign_by_ref('opcje', $opcje_z_bazy);

A w szablonie jedziesz:
Kod
<select name="lista">
{foreach from=$opcje name=opcje_w_lista key=k item=i}
<option value="{$i.wartosc_przekazywana_z_selecta}">{$i.nzawa_warosci_widoczna_w_selekcie}</option>
{/foreach}
</select>
_munky
blooregard tak też tak myślę.

Tylko się zastanawiam jak to rozwiązać od strony technicznej mianowicie. Czy trzymać atrybut (zapytanie SQL) w którym będę definiował sobie jakie wartości ma pobierać i z jakiej tabeli i później wynik przekazać do metody, która mi zwróci listę wartości. Metoda działałaby coś na wzór execute w ORACLE.

Pytanie teraz w jaki łatwy i elastyczny sposób powiązać renderowanie formularza z dynamiczną listą wartości ? Nie chodzi mi o gotowe rozwiązanie a bardziej o pomysł.

pozdrawiam
munky
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.