Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dwa zapytania w jednym
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
pys1986
Witam, mam kilka (6) całkiem nie związanych ze sobą zapytań i chciałbym z nich zrobić jedno zapytanie. I chciałbym sie dowoedzieć czy w ogóle jest taka możłiwość i jeśli tak to jak to zrobić.
webasek
Niestety nie podałeś co to za zapytania ani nic o bazie danych ale być może da się to zrobić union ale nie jestem pewien przy tych danych niewiele można poradzić
nevt
może jakieś szczegóły? bo na razie twoje pytanie brzmi jak: "mam 6 różnych części, czy da się z tego zrobić i w jaki sposób samochód?" pokaż te swoje zapytania, napisz dlaczego chcesz amienić na jedno i co przez to osiągnąć. to forum programistów, a nie wróżbiarzy...
pys1986
dwa przykładowe:
  1. SELECT i.text AS skrot, c.herb AS herb, i.id
  2. FROM portal_menu_inne AS i, portal_clubs AS c
  3. WHERE i.id LIKE "przyja%" AND c.id=i.home ;

i
  1. SELECT text FROM portal_menu_inne WHERE id="gazetka" LIMIT 1 ;

czy jest to możłiwe questionmark.gif
zebupl
Hej,

Nie wiem w jaki sposób chcesz je połączyć i co chcesz mieć za wynik sumę czy iloczyn ?

Łącząc te dwa zapytania pomijasz z drugiego limit i do pierwszego dodajesz zawężenie z drugiego czyli

1. SELECT i.text AS skrot, c.herb AS herb, i.id FROM portal_menu_inne AS i, portal_clubs AS c WHERE i.id LIKE "przyja%" OR i.id = "gazetka" AND c.id=i.home;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.