Mam pewien problem z tworzoną przeze mnie bazą danych! Opiszę mój problem najlepiej jak potrafię, prosze o wyrozumiałość!
Otóż, stworzyłem bazę danych w MySQL Command Client zawierającą trzy tabelę:
Tabela pierwsza "autorzy"
Kod
CREATE TABLE `autorzy` (<BR> `id_autora` int(11) NOT NULL auto_increment,<BR> `imie` varchar(50) default NULL,<BR> `nazwisko` varchar(100) default NULL,<BR> `afiliacja` varchar(150) default NULL,<BR> PRIMARY KEY (`id_autora`) <BR>)
Tabela druga "czasopisma"
Kod
CREATE TABLE `czasopisma` (<BR> `id_czasopisma` int(11) NOT NULL auto_increment,<BR> `nazwa_czasopisma` varchar(255) default NULL,<BR> `wydawca` varchar(150) default NULL,<BR> `punkty_ministerstwa` int(11) default NULL,<BR>PRIMARY KEY (`id_czasopisma`)<BR>)
Zanim opiszę mój główny problem wspomnę iż, w tabeli czasopisma w polu nazwa_czasopisma najduje się 8500 nazw czasopism wprowadzonych do tabeli komendą:
Kod
LOCK TABLES `czasopisma` WRITE;<BR>/*!40000 ALTER TABLE `czasopisma` DISABLE KEYS */;<BR>INSERT INTO `czasopisma` VALUES (1,'AAPG BULLETIN','',24),(2,'AAPS JOURNAL','',10),(3,'AAPS PHARMSCI','',20),(4,'AATCC REVIEW','',15),(5,'ABA JOURNAL','',15),<BR>/*!40000 ALTER TABLE `czasopisma` ENABLE KEYS */;<BR>UNLOCK TABLES; <BR>Kod:
Są to oczywiście przykładowe czasopisma z numerami id oraz punktami przyznanymi przez ministerstwo.
Bazę danych konczy tabela trzecia o nazwie"lista_artykulow"
Kod
CREATE TABLE `lista_artykulow` (<BR> `id_artykulu` int(11) NOT NULL auto_increment,<BR> `tytul` varchar(255) default NULL,<BR> `id_autora` int(11) NOT NULL,<BR> `id_czasopisma` int(11) NOT NULL,<BR> `slowa_kluczowe` text,<BR> `data_wydania` date default NULL,<BR> `strona` int(11) default NULL,<BR> `uwagi` text,<BR> PRIMARY KEY (`id_artykulu`),<BR> KEY `id_autora` (`id_autora`),<BR> KEY `id_czasopisma` (`id_czasopisma`)<BR>)
Tabela trzecia jest niejako tabelą wynikową! w niej zawarte są klucze obce odwołujące się do dwóch poprzednich tabel.
Baza ma być obsługiwana prez phpMyAdmin
Problem pierwszy polega na tym, że po odpaleniu w phpMyAdmin tej bazy i po przejściu do tabeli trzeciej chcę wyszukać nazwę czasopisma po jego numerze id i phpMyAdmin zwraca mi pusty wynik! Mimo iż, w tabeli "czasopisma", pole id_czasopisma zawiera ponad 8500 wpisów!
Proszę o jakieś sugestię! Z góry dziękuję za wszelką pomoc!