Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Error mysQl
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Tiplerek
Witam!
Co z tym bledem mozna zrobic np. http://skrypty24.com/2008/10/11/mini_uploader.html
piaseq
Czy w tym zapytaniu nie brakuje przypadkiem słowa
  1. FROM
i nazwy tabeli, z której chcesz pobrać dane?
Tiplerek
Wczesniej bylo wszystko dobrze a teraz blad wyskoczyl z nikad? Jak to mozna naprawic?
piaseq
Cytat(Tiplerek @ 12.10.2008, 19:29:45 ) *
Jak to mozna naprawic?

Uzupełniając zapytanie o brakujące słowa
Tiplerek
To dlaczego wczesniej nie wyswietlalo tego bledu? Jak mam skonstruowac nowe zapytanie aby blad zniknal?
piaseq
Nie wiem co miałeś wcześniej w tym zapytaniu i czy działało, ale teraz ewidentnie brakuje tam słowa FROM i nazwy tabeli, z której pobierasz dane. Tutaj znajdziesz informacje o składni polecenia select http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/select.html
Tiplerek
Wczesniej nie musialem wykonywac zadnego zapytania, poprostu bylo wszystko dobrze gdy zainstalowalem ten skrypt, a teraz nie wiem co z tym zrobic :/
piaseq
Cytat(Tiplerek @ 12.10.2008, 20:11:24 ) *
Wczesniej nie musialem wykonywac zadnego zapytania, poprostu bylo wszystko dobrze gdy zainstalowalem ten skrypt, a teraz nie wiem co z tym zrobic :/

Na prawdę nie wiem jak ci to prościej wyjaśnić. Skrypt zgłasza błąd w zapytaniu
  1. SELECT id, title, date, category, alt_name, keywordsDLE_post (!!!! tutaj musisz wpisać FROM oraz nazwę tabeli, z której pobierasz dane!!!!) WHERE MATCH (short_story, full_story) AGAINST ('Mini uploader [hide]Download: http://rapidshare.com/files/104797220/miniuploader.rar[/hide]') AND id != 75 AND approve='1' AND date < '2008-10-12 20:54:14' LIMIT 5

Sprawdź w bazie z jakiej tabeli pobierane są te dane i uzupełnij to zapytanie.
Tiplerek
Latwo powiedziec sprawdz z jakiej tabeli pobiera dane.
piaseq
Niestety nikt z nas nie zna struktury twojej bazy danych i nie wie z jakiej tabeli pobierasz dane. Jeżeli zainstalowałeś jakiś skrypt to zapewne zainstalowałeś również bazę danych. Sprawdź np. phpMyAdminem w jakiej tabeli znajdują się pola, których szukasz w tym zapytaniu.
suchy1
Cytat(Tiplerek @ 13.10.2008, 04:45:24 ) *
Latwo powiedziec sprawdz z jakiej tabeli pobiera dane.

wypowiedz na poziomie..

Cytat(piaseq @ 13.10.2008, 07:22:26 ) *
Niestety nikt z nas nie zna struktury twojej bazy danych i nie wie z jakiej tabeli pobierasz dane. Jeżeli zainstalowałeś jakiś skrypt to zapewne zainstalowałeś również bazę danych. Sprawdź np. phpMyAdminem w jakiej tabeli znajdują się pola, których szukasz w tym zapytaniu.

albo wrzuc na forum strukture swojej bazy danych, tak bedzie chyba szybciej.
Tiplerek
To jest cala skrutkura tego CMS-a a te zapytania pobiera z kilku tabel

Tacy byliscie chetni do pomocy dalem sktruktore bazy danych mysQl i pomocy nie otrzymam?
phpion
Cytat(Tiplerek @ 14.10.2008, 08:44:36 ) *
Tacy byliscie chetni do pomocy dalem sktruktore bazy danych mysQl i pomocy nie otrzymam?

Po pierwsze to troszkę grzeczniej - nikt nie ma obowiązku tobie pomagać.

Moim zdaniem problem może leżeć tutaj:
  1. SELECT id, title, date, category, alt_name, keywordsDLE_post WHERE MATCH...

a konkretnie w:
  1. ...keywordsDLE_post...

Masz tabelę 'DLE_post' i to pewnie z niej należy pobrać dane. Brakuje tu jednak (jak już ktoś wcześniej zauważył) słówka FROM. Ten fragment powinien wyglądać tak:
  1. ...keywords FROM DLE_post...

czyli należy dodać " FROM ". Wtedy powinno hulać.
Tiplerek
Tak dobrze zgadalem dane sa pobierane z tej tabeli. Jednak gdy ja otworzylem wyswietlilo sie takze wazne
Cytat
SQL query: SELECT *
FROM `DLE_post`
LIMIT 0 , 50

jak mam dodac te FROM i gdzie winksmiley.jpg?
phpion
Pewnie "otwrzyłeś ją" przez phpMyAdmina. W nim nie naprawisz tego buga - phpMyAdmin służy jedynie do zarządzania bazą danych, a nie do ingerencji w zapytania kierowane do niej poprzez oskryptowanie. Błędu musisz szukać w http://skrypty24.com/2008/10/11/mini_uploader.html, który zapewne jest przefiltrowany w mod_rewrite na jakiś plik PHP (musisz sprawdzić regułki w .htaccess i znaleźć pasującą do wzorca) i w tym pliku go (chyba) znajdziesz. Jak to mówią: po nitce do kłębka smile.gif
piaseq
Cytat(Tiplerek @ 14.10.2008, 09:22:02 ) *
Tak dobrze zgadalem dane sa pobierane z tej tabeli. Jednak gdy ja otworzylem wyswietlilo sie takze wazne
jak mam dodac te FROM i gdzie winksmiley.jpg ?

Co znaczy otworzyłeś? Przez phpMyAdmina? Żeby to naprawić musisz znaleźć plik( najprawdopodobniej z rozszerzeniem .php), w którym znajduje się zapytanie generujące błąd i poprawić to zapytanie.
Tiplerek
Czyli mam szukac w .htaccess?
phpion
czarodziej.gif

Nie wiem - to były tylko moje przypuszczenia.
// Edit:
Zapytania szukaj w pliku PHP, a w którym pliku szukać pewnie dowiesz się z .htaccess
suchy1
Cytat(Tiplerek @ 14.10.2008, 06:44:36 ) *

znowu wypowiedz na wysokim poziomie...

Czy mi sie wydaje czy to był gotowy skrypt ? Moze poprostu, najszybciej podegrasz te pliki *.php na nowe. baze zostawisz ta ktora obecnie posiadasz/używasz...
Tiplerek
Gotowy ale musialem instalowac modyfikacje, dobra poszukam tego.

W pliki .htaccess sa same pliki odnosniki do pliku index.php nie ma wiecej plikow szukam w .htaccess od skryptu.

Tzn. mam rozumiec ze nikt nie pomoze bo nie wiem jak :/?
piaseq
Cytat(Tiplerek @ 15.10.2008, 16:39:25 ) *
Tzn. mam rozumiec ze nikt nie pomoze bo nie wiem jak :/?

Niestety żeby coś z tym zrobić musisz chociaż trochę orientować się w php i strukturze tego skryptu. Czy Ty umiałbyś pomóc gdyby ktoś napisał "Mam błąd w jakimś pliku na dysku C:, tylko nie wiem w którym. Ktoś mi pomoże?". Niestety tak na chwile obecną brzmi Twoje pytanie. Poczytaj trochę o php, przejrzyj dokumentację tego skryptu jeżeli istnieje i spróbuj samodzielnie znaleźć to miejsce. Wirtualnie raczej nie da się nic więcej poradzić.

----Edit------
Jednak wpadłem na niezbyt wyszukany sposób. Nie wiem jak obszerny jest ten skrypt, ale mógłbyś otworzyć wszystkie pliki w jakimś edytorze i po prostu użyć opcji wyszukiwania aby odnaleźć to zapytanie.
Tiplerek
Znam sie troche nie mowie ze jestem jakis pr0. Blad wyskoczyl sam z siebie, i to raczej blad mysQl. Rozumiem w jakiej sytuacji was stawiam ale chociaz moze odrobine pomocy czego dokladnie mam szukac i gdzie? Bo w htt... patrzylem i zero efektow szukania. Pozdrawiam.
piaseq
Z treści błędu wynika, że nie jest to błąd Mysql tylko błąd w zapytaniu sql. We wcześniejszych postach zostało już napisane na czym ten błąd polega i jak go naprawić. Zapytanie to znajduje się zapewne w jednym z plików .php skryptu, który zainstalowałeś. Tak jak napisałem, w tym przypadku najprostszym sposobem poprawienia będzie najprawdopodobniej otworzenie wszystkich plików .php tego skryptu w jakimś edytorze i odszukanie tego zapytania, a następnie poprawienie zgodnie z sugestiami w poprzednich postach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.