Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: konstrukcja SELECT
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
misiek172
Witam.

Mam dość długie zapytanie i chciałem je uprościć czy jest możliwe coś takiego?

SELECT tabela.* - tabela.id FROM ......

Chodzi o to np, żeby zebrał cała tabale ale bez danych kolumn.

Czy takie coś jest możliwe?

Pozdrawiam, Łukasz.
wookieb
Wybierasz tylko te kolumny który chcesz. Wtedy musisz je wypisać.
misiek172
wiem, dlatego chciałem sobie to skrócić, ponieważ po co wypisywać 20 kolumn z tabeli tylko po to aby nie ująć w tej liście 3 kolumn? Lepiej pobrać wszystkie bez tych trzech smile.gif

dlatego ciekaw jestem czy istnieje taka możliwość winksmiley.jpg
wookieb
Nie ma takiej mozliwosci.
nevt
zdefiniuj sobie widok (CREATE VIEW ...) i nie będziesz musiał za każdym razem wybierać kolumn...
misiek172
no i to rozwiązanie jest fajne, nie takie jakie chciałem zrobić ale dobry zamiennik winksmiley.jpg dzięki @nevt!
nospor
tworzenie widoku tylko poto, by z jednego selecta zamiast wszystkich kolumn pobrac wszystkie - 3... grunt to optymalnosc winksmiley.jpg
misiek172
ale to był tylko przykład mój view wygląda tak:

1. CREATE VIEW fvToView AS SELECT fv.idFv, fv.nrFv, fv.typeFv, fv.dateW, fv.dateS, fv.remarks, fv.nrWZ, users.name AS imie, dates.indeks, dates.name, dates.amount, dates.jm, dates.priceNetto, dates.rabat, dates.priceARabat, dates.priceAllNetto, dates.vat, dates.priceAllBrutto, payment.*, seller.Seller, clients.client, documentkind.name AS documentkind FROM fv LEFT JOIN users ON fv.users_idusers = users.idusers LEFT JOIN dates ON fv.dates_idDates = dates.idDates LEFT JOIN payment ON fv.payment_idPayment = payment.idPayment LEFT JOIN seller ON fv.seller_idSeller = seller.idSeller LEFT JOIN clients ON fv.clients_idClients = clients.idClients LEFT JOIN documentkind ON dates.documentKind_iddocumentKind = documentkind.iddocumentKind
nospor
teraz lepiej. smile.gif
Moj komentarz dotyczyl sie wyboru pol. nic nie wspominales ze view bedzie bardziej rozbudowany winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.