Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Baza danych MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
brandon65
Mam malutki problem, tylko nie wiem czy mi się uda dobrze to opisać, a mianowicie:
Kiedyś bawiłem się w tworzenie stron www php i tworzylem baze danych i wszystko ladnie smigalo i hulało.
Teraz znów chcąc zacząc tworzyć te bazy danych - coś nie smiga.
Powiem może tak, zacząłem używać programu VertrigoServ i w nim w PHPMyAdmin pokazuje, że jest baza danych i normalnie można dodawać nowe przedmioty itp, (ścieżka to: C:\Programy\Vertrigo\VertrigoServ\Mysql\data\nazwa).
Ale gdy łącze sie z moim serwerem to tez wszystko gra, całe logowania jakie mam poustawiane itp, lecz gdy nacisnę wyszukaj jakiegos przedmiotu to wyskakuje błąd.
I pytanie jest taki: Dlaczego nie chce sie połączyć z tą bazą danych?
Czy może w złej ścieżce umieściłem folder? Jaka może być tego przyczyna?

I jeszcze taka rzecz, co nalezy wpisać w czerwone kółko zaznaczone na rysunku? Normalnie root i haslo standardowe czyli vertrigo?

Pomóżcie w takiej błahostce winksmiley.jpg Bo ja musze walic w sciane sciana.gif , a wystarczy malutka podpowiedz
suchy1
jeżeli korzystasz ze swojego komputera to w polu host: localhost no i w polu baza: baza z która się łączysz. Nie rozumiem w sumie Twojego problem dot. wyszukiwania. Opisz jaśniej. Z drugiej strony dziwne że piszesz strony w php a nie wiesz co wpisać w polu host dry.gif
brandon65
Cytat(suchy1 @ 13.10.2008, 15:43:24 ) *
w polu host: localhost no i w polu baza: baza z która się łączysz

no właśnie, w tym problem że wyskakuje cały czas błąd i nie może się połączyć. tak własnie próbowałem i dlatego postnowiłem zapytac na forum.
Normalnie jak włącze przez IE czyli http://127.0.0.1/adres to wszystko na przegladarce dziala, tylko ze tej bazy cos nie pobiera

Cytat(suchy1)
Opisz jaśniej. Z drugiej strony dziwne że piszesz strony w php a nie wiesz co wpisać w polu host dry.gif

No mowilem ze kiedys sie tym bawilem, a to juz bylo troszke dawno, dlatego tez chcialem sobie to odswiezyc.

Czy znajdziemy jakies alternatywne rozwiazanie?

A dokładniej moze tak:
Wyskakuje taki komunikat:
Kod
Połączenie z serverem nie powiodło się
[b]Warning[/b]:  mysql_query() [[url="http://127.0.0.1/filmy/function.mysql-query"]function.mysql-query[/url]]: Access denied for user 'ODBC'@'localhost' (using password: NO)

oraz
Kod
[b]Warning[/b]:  mysql_query() [[url="http://127.0.0.1/filmy/function.mysql-query"]function.mysql-query[/url]]: A link to the server could not be established

moze to cos podpowie winksmiley.jpg

OK Temat uważam za zamknięty. Już sam doszedłem do rozstrzygnięcia mojego problemu. Troszkę to potrwało ale liczy się wytrwałość no i oczywiście rezultat smile.gif
jachim
Witam, mam podobny problem, przeniosłem stronkę na inny serwer, baza danych została ta sama i mam identyczne komunikaty: "Access denied for user 'ODBC'@'localhost'" (password:NO) możesz napisać jak rozwiązałeś problem?
brandon65
tak jak Ci napisalem na pw na pewno problem lezy po stronie hasla, konkretnie hasla z dostepem do bazy danych
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.