Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SOLVED] Zapisanie e-maili do txt
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
roghatt
Witam.
Mam w bazie tabele "firmy" i tam mam pole "Mail"
Chcialbym wyciagnac wszystkie adresy email ktore sie tam znajduja i zapisac je do txt...

probowalem cos takiego:
  1. SELECT Mail INTO OUTFILE 'maile.txt' LINES TERMINATED BY ','
  2. FROM firmy;

ale mi pisze ze nie mam dostepu... w katalogu glownym na ftpie utworzylem ten plik txt i chmody ustawilem.
Jest jakis dzialajacy sposob?
W txt zeby najlepiej zapisal e-maile jeden pod drugim.

Pozdrawiam
suchy1
pewnie nie masz uprawnienia:
  1. FILE privilegie
Zapraszam do lektury: mysql_into_outfile_howto. Wszystko czego nie wiesz jest opisane w linku który podalem. Pozdrawiam
roghatt
nie wiem w czym lezy problem..przeczytalem to...probowalem sciezke ustawic dobra i dalej to samo...
a moze lepiej by bylo wrzucic plik np. plik.php na ftpa i w tym pliku napisac zapytanie do bazy i w tym samym miejscu powstanie plik txt z danymi wyciagnietymi z bazy?
Tylko jak ten kod bedzie wygladal w pliku php? wczesniej nie robilem plikow ktore sie odpala z poziomu przegladarki i one wyciagaja dane z bazy.
suchy1
rzucilem okiem na ten "poradnik" i jest tam napisane że plik z email jest tworzony na dysku z bazą danych. Więc jeżeli to jest serwer hostingowy nie masz do niego dostępu, chyba że sie myle ? Nie bedzie szybciej wlaczenie programu do zarzadzania baza danych np. SqlYog. Ktory umozliwia zapisanie kolumny do pliku txt, albo z poziomu konsoli wyswietlic same mail i skopiowac jak leci do pliku txt ?
roghatt
no wlasnie jak to bedzie lepszy sposob to zaraz go wyprobuje
Nie zajmowalem sie tym wczesniej wiec dlatego poszukuje najlepszej metody.
suchy1
Cytat(freelinkz @ 15.10.2008, 09:00:12 ) *
no wlasnie jak to bedzie lepszy sposob to zaraz go wyprobuje
Nie zajmowalem sie tym wczesniej wiec dlatego poszukuje najlepszej metody.

ja tez nie zjamowalem sie tym ale nie lubie tracic czasu snitch.gif

sprawdziłem, SQLyog, eksportuje wynik do formatów: CSV, HTML, XML, Excel XML, SQl z zaznaczeniem np. nowego wiersza.
roghatt
mi tez juz wyeksportowal smile.gif
juz mam liste w pliku txt

dzieki wielkie za pomoc i pozdrawiam! winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.