lukasamd
16.10.2008, 13:29:57
Witam,
ostatnio zakupiłem sobie dosyć taniego VPSa na debianie, ma on 256MB gwarantowanego RAM więc muszę dosyć rozważnie się nim rozporządzać.
Zainstalowałem sobie lighttpd oraz php5, do tego mysql (pakiety mysql-client oraz mysql-server), mam jednak z tym pewien problem - o ile obciążenie wywołane działaniem php5 oraz www jest minimalne, o tyle mysql pożera od razu 150 MB RAMu... nie mam jeszcze żadnych baz więc sytuacja nieco mnie dziwi...
Jak można zoptymalizować działanie serwera bazy mysql?
l0ud
16.10.2008, 13:52:12
Poszukaj plików nazwanych my-small.ini my-medium.ini, my-large.ini . To są przykładowe pliki konfiguracyjne, w zależności od zastosowania. Aktualna konfiguracja mysql zawarta jest w pliku my.ini. Usunięcie go (o ile jest) i zamiana nazwy my-small.ini na my.ini powinna pomóc (to będzie chyba najbardziej odpowiednia konfiguracja do Twoich zastosowań). Jeżeli dalej będzie żarł za dużo pamięci, ręcznie zmień odpowiednie wartości w tym pliku. Pamiętaj tylko, że wraz ze spadkiem użycia pamięci, spada też ogólna wydajność bazy.
lukasamd
16.10.2008, 14:36:47
A mógłbyś dać jakieś namiary na takie pliki? U wujka google jest tego niewiele, po wprowadzeniu zmian spadło do 139MB co nadal jest IMO wartością nieco sporą (na Wampie w windzie miałem max. 70 MB a i to podczas konwersji forum).
suchy1
16.10.2008, 15:00:40
@l0ud mowi o plikach które są dostepne w głownym katalogu napewo na windowsie. Odezwij sie na @ to Ci podesle.
lukasamd
16.10.2008, 16:27:28
Znalazłem w WAMPie, wrzuciłem i zrestartowałem - już 107 MB. Da się jeszcze jakoś zjechać?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.