Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MySQL na debianie - duże zużycie pamięci RAM
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
lukasamd
Witam,
ostatnio zakupiłem sobie dosyć taniego VPSa na debianie, ma on 256MB gwarantowanego RAM więc muszę dosyć rozważnie się nim rozporządzać.

Zainstalowałem sobie lighttpd oraz php5, do tego mysql (pakiety mysql-client oraz mysql-server), mam jednak z tym pewien problem - o ile obciążenie wywołane działaniem php5 oraz www jest minimalne, o tyle mysql pożera od razu 150 MB RAMu... nie mam jeszcze żadnych baz więc sytuacja nieco mnie dziwi...

Jak można zoptymalizować działanie serwera bazy mysql?
l0ud
Poszukaj plików nazwanych my-small.ini my-medium.ini, my-large.ini . To są przykładowe pliki konfiguracyjne, w zależności od zastosowania. Aktualna konfiguracja mysql zawarta jest w pliku my.ini. Usunięcie go (o ile jest) i zamiana nazwy my-small.ini na my.ini powinna pomóc (to będzie chyba najbardziej odpowiednia konfiguracja do Twoich zastosowań). Jeżeli dalej będzie żarł za dużo pamięci, ręcznie zmień odpowiednie wartości w tym pliku. Pamiętaj tylko, że wraz ze spadkiem użycia pamięci, spada też ogólna wydajność bazy.
lukasamd
A mógłbyś dać jakieś namiary na takie pliki? U wujka google jest tego niewiele, po wprowadzeniu zmian spadło do 139MB co nadal jest IMO wartością nieco sporą (na Wampie w windzie miałem max. 70 MB a i to podczas konwersji forum).
suchy1
@l0ud mowi o plikach które są dostepne w głownym katalogu napewo na windowsie. Odezwij sie na @ to Ci podesle.
lukasamd
Znalazłem w WAMPie, wrzuciłem i zrestartowałem - już 107 MB. Da się jeszcze jakoś zjechać? smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.