Aha, ale ja chciałem nie rozbijać akcji aż tak - tj. jeden rekord = wszystkie wydarzenia w danej akcji (do zdobycia punkta).
Bo jak rozbiłbym wydarzenia aż tak, że jedno zdarzenie to np. wystawienie, to tak: skrypt PHP o tej np. 19 wygeneruje mi i zapisze w bazie cały mecz, zdarzenie po zdarzeniu. I teraz po tej 19 stopniowo na stronie będą się kolejne akcje pokazywać - AJAX + setInterval. To gdy te akcje będą za częste, może być tak, że za każdym odświeżeniem nie pokaże się 1, ale ze 2 albo 3 wydarzenia - tj. np: serw - odbiór, wystawa - przebicie nieudane, serw nieudany . Chyba że ustawić setInterval na bardzo małą wartość - tj. np co 2 sekundy odświeżanie - tylko czy wtedy bardzo przeglądarka nie zwolni?
Macie jakieś pomysły jak to najlepiej zorganizować?
Wymyśliłem sposób, w którym nie trzebaby tworzyć tej tablicy z wydarzeniami, i oszczędziłby roboty ajax'owi

A więc: wszystkie wydarzenia wyprzecinkowane daje do kolumny "events" w tabeli mecze. Gdy ktoś wejdzie na owy mecz - PHP wysyła na tą strone wynik do danej godziny, i wszystkie wydarzenia, które wydarzą się później. W JS exploduje te wydarzenia (string.split(",") ), i z odpowiednim opóźnieniem (setTimeout) odpalam na stronie. Tylko że jest tego jeden mały minus - jeżeli ktoś zajrzy w źródło strony, do części <script> - odczyta tam zakodowane (w skrótach) wszystkie wydarzenia danego meczu, nawet te, które na stronie jeszcze nie zostały wyświetlone. Ale stosując to rozwiązanie nie musiałbym się martwić o pobieranie co kilka sekund nowych wydarzeń itp. Tylko czy takie rozwiązanie będzie ok? W polu events w takim wypadku dałbym rodzaj danych - TEXT - chyba ma spory limit, co do ilości znaków (na jakimś ang forum pisali, że 65535 bajtów)

To może ustwaiłbym w jakimś prostszym kodowaniu niż utf-8 (w utf-8 chyba jeden znak zajmuje więcej niż bajt?), żeby mniej to zajmowało - i tak w skrótach nie będzie polskich znaków. I wie może ktoś, jak można te dane przesłane do JS zaszyfrować, żeby użytkownicy nie mogli nawet w źródle zobaczyć skrótów poszczególnych wydarzeń?
Proszę o komentarze co do tego sposobu.
Tak zacząłem przygotowywać się do zrobienia tego meczu tym przesłaniem wszystkich wydarzeń do JS - ale wtedy np. za pomocą FireBuga użytkownik, jeżeliby pokombinował, mógłby sobie wyświetlić cały mecz, zanim ten u przeciętnego użytkownika by się wyświetlił.
Macie może jakieś pomysły, jak to wyświetlanie meczu (poszczególnych raportów) zorganizować?
Spróbowałem sposobu z tabelą events - każde wydarzenie osobno. I jeden mecz generuje około 900 wpisów do tabeli events

Na pewno to nie zawali bazy? Z takim rozwiązaniem musiałbym chyba dosyć często usuwać wydarzenia ze starszych meczów.
No i tu zastosowałbym AJAXA - pobierałby wszystkie wydarzenia które 'już sie wydarzyły', i pobiera czas, za jaki wystąpi następne wydarzenie - i ten czas przekazuje do setTimeout - następnego wywołania requesta AJAXa.
Jeżeli macie jakieś lepsze pomysły jak to zorganizować, piszcie! Będę wdzięczny za jakieś pomysły

Przetestowałem ten sposób razem z AJAXem (pobieranie requestami z bazy kolejnych wydarzeń co kilka sekund) - i na stronie ładnie to wygląda, co kilka sekund pojawia mi się kolejne wydarzenie. Może po prostu wydarzenia starszych meczów będę wywalał, albo ew. do jakiejś archiwalnej tabeli zapisywał.
Dzięki wszystkim za rady!