Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zmienne w klasie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Cr3dO-
hej mam klase a w niej zdefiniowane zmienne, i mi nie dziala, ale jak podam te wartosci na szytywno to jest ok :\

1. <?php
  2.  
  3.    class PostServices {
  4.        
  5.        var $host = 'localhost';
  6.        var $user = 'user';
  7.        var $password = 'password';
  8.        var $dataBase = 'bazadanych';
  9.        
  10.    
  11.        public function loadAndReadPost () {
  12.            mysql_connect($host, $user, $password);
  13.            mysql_select_db($bazadanych);
  14.            @mysql_query("SET NAMES 'utf8';");
  15.            @mysql_query('SET CHARACTER SET utf8;');
  16.            $query = "SELECT * FROM tabelka";
  17.            $execute = mysql_query($query);
  18.            $array = array();
  19.            while($row=mysql_fetch_array($execute)){
  20.                array_push($array, array(id=>$row['id'], author=>$row['author'], date=>$row['date'], title=>$row['title'], category=>$row['category'], entry=>$row['entry']));
  21.            }
  22.            return $array;
  23.        }
  24.        
  25.    }
  26.  
  27. ?>

błąd jaki zwraca to :

(Object)#0
message = "faultCode:AMFPHP_RUNTIME_ERROR faultString:'mysql_connect(): Access denied for user 'nobody'@'localhost' (using password: TAK)' faultDetail:'/home/cr3do/public_html/remoting/amfphp/services/portfolio/PostServices.php on line 32'"
name = "Error"
rootCause = (null)
wookieb
No a moze bys pokazal kod jak nie robisz "na sztywno"?
l0ud
Do zmiennych wewnętrznych obiektu odwołujemy się przez $this->zmienna a nie $zmienna. Poza tym nie mieszaj PHP4 z PHP5 - jeżeli stosujesz public/private/protected przy metodach, stosuj je także przy zmiennych (zamiast var) smile.gif

A.. no i nie ma tam takiej zmiennej jak $bazadanych
Gość
Cytat(l0ud @ 17.10.2008, 16:51:49 ) *
Do zmiennych wewnętrznych obiektu odwołujemy się przez $this->zmienna a nie $zmienna. Poza tym nie mieszaj PHP4 z PHP5 - jeżeli stosujesz public/private/protected przy metodach, stosuj je także przy zmiennych (zamiast var) smile.gif

A.. no i nie ma tam takiej zmiennej jak $bazadanych

Zmienialem na szybko jak tu wstawialem, dlatego jest $bazadanych a nie $dataBase smile.gif

Szczerze nie czytalem o roznicach miedzy 4 a 5 wiec nie mam pojecia o tym smile.gif
a na dodatek nie koduje praktycznie wcale w PHP, serwisy tylko sobie pisze bo potrzebuje do portfolio i innych prac.

Dzieki za rady.

p.s.
działa smile.gif
EOT
Cysiaczek
Cytat
Szczerze nie czytalem o roznicach miedzy 4 a 5 wiec nie mam pojecia o tym

Z tego, co ja wiem, to w obu wersjach tak samo uzyskuje się dostęp do składowych, więc coś słabo się tłumaczysz smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.