Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]pare funkcji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dk1342
Witam.

szukam 2 funkcje o ile takie są które:
- pobiera date uploadu/ostatniej modyfikacji (w ftp jest taka informacja wiec funkcja tez chyba musi taka być ?)
- pobiera rozmiar pliku (tak samo, też w ftp pokazuje rozmiar pliku więc taka funkcja tez chyba jest ?)
- i czy jest taka funkcja bo chyba nie ma która pobiera ilość pobrań pliku ?

te ostatnie mniej ważne ale natych 2 pierwszych mi nawet zależy

więc podajcie kody i przykładowe zastosowanie
webdice
filemtime" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual oraz filesize" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual (jeśli chcesz poprzez FTP to ftp_mdtm" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i ftp_size" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual). Co do ostaniej, to taka funkcja nie istnieje. Przykłady masz w manualu.
dk1342
ok narazie bawie się z funkcja filesize i działa mam tak:

$filename = 'files/112t1075.zip';
echo $filename . '<b>Rozmiar pliku:</b> ' . filesize($filename) . ' bajtów';

i dobrze wyświetla ale chce dodać zmienną $id i zabardzo nie wiem jak próbowałem tak:
Kod
$filename = 'files/' . $id . ' ';
echo $filename . '<b>Rozmiar pliku:</b> ' . filesize($filename) . ' bajtów';

Warning: filesize() [function.filesize]: Stat failed for files/412shoutbox.zip (errno=2 - No such file or directory) in /home/accounts_d/dk1342/public_html/pliki/test/plik.php on line 79

więc coś chyba źle tą zmienna dodałem a zmienna jest dobra bo jest nazwa pliku + rozszezenie czyli np.

231nazwapliku.rar

więc jak dodać tam tą zmienna aby działało ?
webdice
Plik/katalog nie istnieje albo źle się do niego odwołujesz.
dk1342
katalog istnieje

czyli coś musiałem z tą zmienną pomieszać:

$filename = 'files/' . $id . ' ';

dobrze dodałem tą zmienną ?
webdice
Masz spacje na końcu nazwy.

1. <?php
  2. $filename = 'files/' . $id;
  3. ?>
dk1342
dzięki działą idealnie, "pomógł" dla ciebie, teraz zabiore się za filemtime i jak by coś to napisze tu

ok z funkcja filemtime mi się udało i też działą idealnie

ale mam pytanko:

Data Uploadu: October 18 2008 12:46:30.

szło by zrobić żeby miesiące były po polsku ? lub chociaż dodać zamiast nazwy nr miesiąca np. 10 ?
HellRider
Funkcja str_replace" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual na przykład smile.gif
dk1342
oj duże tego. nie szło by zrobić to jakoś prościej jakimś małym kodem ?

jeśli nie to "walić to" w końcu w szkołach uczą języków haha.gif
HellRider
"Oj, dużo tego", no przykro mi, hm, jednak nie, bo dlaczego? Dostałeś na tacy funkcję, wszystko co wystarczyło zrobić to przeczytać część z definicją i przykładem. Jedna z najprostszych funkcji PHP.
Forum pomoże, ale nie wyręczy.
dk1342
aaa dopiero teraz zauważyłem ze chodzi o podmienienie np. october na październik spróbuje preczytać tamto i zobacze może wyjdzie

kurcze nie skapowałem zabardzo może podacie jakiś przykład oprócz z tych z manuala ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.