Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [xhtml] Po czym poznac ze strona uzywa XHTML Strict ?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
cagrET
Ostatnio pokazywalem qmplowi strone www.a1.pl
Zadal mi pytanie "Po czym rozpoznac ze strona uzywa XHTML Strict ?"
Pierwsze co mi sie nasunelo na mysl: "Po tym ze uzywa czcionki sans-serif i dotsow w linkach ?"
Czy standardy musza ograniczac ?
Mi sie zdaje czy wszystkie strony XHTML wygladaja tak samo ? biggrin.gif
wassago
przepuscic stronke przez validiator
Użytkownik
Cytat
Pierwsze co mi sie nasunelo na mysl: "Po tym ze uzywa czcionki sans-serif i dotsow w linkach ?"

Czy jest coś, co powiesz w slangu, a czego nie moża w poprawnej Polszczyżnie (abstrachując od dobrych manie ect.)?
Tak samo z XHTML'em - a dokładniej CSS... Racja nie ma ramek - ale ile stron stosuje ramki?
ALIGN= -> float: (opływanie), text-align: (pozycja textu)
BGCOLOR=, BACKGROUND= -> background"
Dominik
Cytat
Tak samo z XHTML'em - a dokładniej CSS... Racja nie ma ramek - ale ile stron stosuje ramki?

Sa. Po pierwsze XFrames bo wlasnie o to chodzi w XHTML-u, ze w niego wkladamy aplikacje, ktora potrzebujemy (rownie dobrze gdy chcemy zapisac wzroty matematycznie/fizyczne/chemiczne uzywamy MathML).
Oczywiscie nie spominajac o kilku sposobow stricte z XHTML-a (np znacznik object) lub z CSS (wlasnosc position z fixed).
Dominik
Cytat

Oczywiscie po wersji DTD (czyli to co znajduje sie w prologu czasami w pierwszej linijce a zazwyczaj w drugiej). No i w konsekwencji nie uzywajacych znacznikow/artybutow w statusie deprecated.
BTW. XHTML 1.1 nie jest ani Strict ani Transitional, bo ma jedna wersje DTD. oczywisice nieoficjalnie mozna mowic to tym ze jest podobny do XHTML Strict ale to tylko analogia... Dlatego nie wiem skad nagle popularnosc slowa Strict skoro odnos sie tylko do XHTML 1.0 a juz w 1.1 (ktora jest zalecana teraz) nie, tak samo z przyszlej 2.0. Szegolnie, ze slowo narodzilo sie w HTML-u (doklandnie w wersji 4).

Cytat

Nie, wrecz odwrotnie daja Ci droge, ktora mozesz isc i kozystac z nowych - lepszych rozwiazan.

Cytat

Moze zle patrzysz biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.