Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]jak dodać produkt do koszyka?
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
Gość
Witam mam taki mały problemik pisze sklepik i nie wiem jak mam zrobic aby po klikniecu przesłało dane do koszk pomoże mi ktos?questionmark.gif
Wykrywacz
Pokaż kod i wskaż w czym masz problem, albo przenieś temat na ogłoszenia
Gość
problem jest w tym ze nie wiem jak napisac ten kod aby po kliknieciu na kup teraz wyswietliło sie w koszyku zawartosc na które kliknelismy
gox
Problem w tym, ze my tez nie wiemy, bez nawet skrawka Twojego kodu wiele nie poradzimy...
Nie wiemy czy uzywasz bazy danych sql, czy walisz na plikach, czy w ogole stosujesz sesje, nie wiemy nic... nic wiec nie poradzimy.
Gość
kurde wie c tak uzywam mysql i jest to czesciowe zrobione pod php fushion miejsza z tym to na przykładzie mi wytłumaczcie jak mam zrobic aby po klikniecu na KUP TERAZ w tabeli koszyk bylo to co kliknołem resze sobie poradze
Wykrywacz
Polska język trudna mowa.

Skoro chcesz przykładów to może nie będziesz na tyle nie leniwy i zobaczysz co się stało po wpisaniu w szukaj "koszyk".

http://forum.php.pl/index.php?act=Search&a...hlite=%2Bkoszyk
Gość
szukałem nic nie pomogło sprawa wyglada tak mam szablon cały i załozona baze w niej tabela koszyk (id,ilosc) i ja chce zeby po kliknieciu na kup teraz nazwa produktu pokazał sie w tabelce Koszyk czyli to co dotychczas mamy w koszyku wazna sprawa to jest dlatego pomózcie mi
raptorx
A co to za problem dodawać kolejne dane do mysql ?
np. tak:

1. <?php
  2. $zapytanie = "insert into koszyk ( id, id_usera,cena) values ( NULL, '$id_usera', '$cena')";
  3. $wynik = mysql_query($zapytanie) or die("Zapytanie niepoprawne");
  4. ?>

i od razu poniżej np. dajesz wyświetlenie zawartości tabeli koszyk.

Jakaś wielka to filozofia nie jest, wystarczy trochę pomyśleć i czasem radze rozrysować sobie na kartce co będzie potrzebne, a następnie napisać kod.

Pozdrawiam
nithajasz
Podstawowa znajomość z zakresu byle jakiego programowania i byś miał z głowy...

- klikasz "do koszyka"
- wprowadzasz dane do bazy (gdzie bys jej nie miał plik czy jakis sql)
- ładujesz stronę z koszykiem bądź odświeżasz element strony (wyższa filozofia)
- odczytujesz z sesji czy z bazy to co zapisałeś do koszyka i wyświetlasz w odpowiednim miejscu

koniec. Jak to zrobisz to już kwestia do rozwiązania dla Ciebie... ot taki homework smile.gif
Gość
raptorx

moze na konkretnym przykłądzie mi to pokazac bo nie wiem jak ja mam to zrobic po prostu nie umiem sobie wyorazic tego działania :/ bede niezmiernie wdzieczny jesli ktos mi pomoże
Cysiaczek
Cytat
pisze sklepik i nie wiem jak mam zrobic aby po klikniecu przesłało dane do koszk pomoże mi ktos?

Pogrubiłem interesujący fragment.

Skoro piszesz sklepik, to jakim cudem nie masz pojęcia po podstawach programowania? To jest praca domowa, czy zlecenie, które wziąłeś bez zastanowienia się nad własnymi umiejętnościami?

Klikasz dodaj produkt i w najprostszej wersji
  1. <?php
  2. $produktId=$_GET['produkt_id'];
  3. $ilosc=1;
  4. //wyciągasz dane o produkcie z bazy (ja tu symuluję tylko efekt) i powiedzmy, że otrzymujesz tablicę
  5. $produkt=array('id'=>1, 'nazwa'=>'chleb', 'cena'=>2.59);
  6. $_SESSION['koszyk'][$produkt['id']]=$produkt;
  7. // i jeszcze ilośc się przyda
  8. $_SESSION['koszyk'][$produkt['id']]['ilosc']=$ilosc;
  9. ?>

I tym samym masz produkt umieszczony w zmiennej sesyjnej która wędruje z użytkownikiem po całym sklepie.

Na innej stronie robisz
  1. <?php
  2. foreach($_SESSION['koszyk'] as $produkt)
  3. {
  4.  print $produkt['nazwa'].': '.$produkt['cena'].' zł<br />';
  5. }
  6. ?>

Pozdrawiam
Gość
Cos ten twój przykłąd nie działa bede bardzo wdzieczny jesli podasz mi swoje gg sad.gif
Wykrywacz
Cytat
Pogrubiłem interesujący fragment.

Skoro piszesz sklepik, to jakim cudem nie masz pojęcia po podstawach programowania? To jest praca domowa, czy zlecenie, które wziąłeś bez zastanowienia się nad własnymi umiejętnościami?

To którą wersję wybierasz.

Proponuję na Giełde ofert, mogę ci napisać skrypt koszyka jak prześlesz mi co dokładnie chcesz najlepiej na pw oczywiście za pln.
Gość
podaj gg to sie odezwe
Wykrywacz
Nie podaje publicznie nr gg.
Gość
no cóż jak chcesz smile.gif....
Piniek
Koniec tego offtop-u.

Zamykam i przenoszę na giełdę ofert.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.