Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Wynik działania - zabezpieczenie przed botami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
DonJeday
Witam,

Mam plan napisać zabezpieczenie przed botami na swoją stronę, nie captcha, nie chce też gotowych skryptów typu recaptcha. Powiedzcie mi jak napisać żeby system generował jakieś działanie i żeby user musiał w input wpisać wynik tego działania żeby formularz przeszedł poprawnie winksmiley.jpg
ayeo
Witaj!

Zależy jak bardzo zaawansowane to ma być. Zakładając, że chcesz najprostsze możliwe działanie możesz stworzyć sobie tablicę z operacjami (dodawanie, dzielenie, mnożnie, odejmowanie). Losujesz działanie, potem dwie liczby i to tyle. Oczywiście jeżeli chodzi o dodawanie i odejmowanie to sprawa jest w miarę prosta, natomiast przy mnożeniu musisz zwrócić uwagę by dało to się szybko w głowie pomnożyć, a przy dzieleniu, żeby się dzieliło bez reszty.

Pozdrawiam!
DonJeday
Tylko dodawanie np. 7+5 i trzeba podać wynik.

Mógł by mi ktoś pokazać jak by to miało wyglądać, bo w ogóle nie mogę sobie wyobrazić tego kodu, słaby z maty jestem haha.gif
pyro
Cytat(DonJeday @ 25.10.2008, 21:18:27 ) *
słaby z maty jestem haha.gif

7 + 5 = 12, a jesli chodzi o kod to bedzie podobnie jak przy klasycznej captchy smile.gif

Mało tego, takie proste proste dzialanie matematyczne jest prawie zerowym zabezpieczniem.
DonJeday
Ale boty też już sobie radzą z captcha smile.gif
pyro
Cytat(DonJeday @ 25.10.2008, 21:41:14 ) *
Ale boty też już sobie radzą z captcha smile.gif

tak... z tymi najprostszymio... >.<
mike
Cytat(pyro @ 25.10.2008, 22:13:20 ) *
tak... z tymi najprostszymio... >.<
Nie tylko. Boty radzą sobie z bardzo wieloma (niektóre dość skomplikowane) rodzajami CAPTCHy.
Poza tym nalezy sobie zdawać sprawę, że wystarczy kilka procent (3-5%) skuteczności dla bota, żeby CAPTCHa nie była żadną przeszkodą.
Jeśli na 1000 prób bot złamie CAPTCHę 30-50 razy to już jest duży sukces. A jakaż to trudność dla bota żeby tak często atakować formularz?
pyro
Cytat(mike @ 25.10.2008, 22:31:57 ) *
Nie tylko. Boty radzą sobie z bardzo wieloma (niektóre dość skomplikowane) rodzajami CAPTCHy.
Poza tym nalezy sobie zdawać sprawę, że wystarczy kilka procent (3-5%) skuteczności dla bota, żeby CAPTCHa nie była żadną przeszkodą.
Jeśli na 1000 prób bot złamie CAPTCHę 30-50 razy to już jest duży sukces. A jakaż to trudność dla bota żeby tak często atakować formularz?

No niby tak, ale mogą być zaimplementowane np. mechanizmy antyfloodowania, a poza tym OCRów łamiących dobre captcha jest maaaaało (mówie o command-line), jak dotychczas nikt nie umiał mi polecic żadnego (command-line, mimo pytan na kilku forach) OCRa łamiącego w miarę dobre captchy...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.