Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ciekawe zagadnienie na prace dyplomowa
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
[fisher]
Witam

Szukam ciekawego zagadnienia na prace dyplomowa (licencjacka).
Od razu powiem ze odpadaja pomysly typu CMS czy CRM

Jesli ktos ma ciekawe pomysly na cos wartego poswiecenia czasu bede stokrotnie wdzieczny.

Pozdrawiam
DreeD
moj bratk pisze pewien skrypt do zamawiania zjdec przez internet...
napisz moze jakis skrypcior do obslugi kart kredytowych tongue.gif:P
[fisher]
Mysle o napisaniu klienta pop3. IMO nie powinno to byc raczej trudne

Moze ktos prowadzil juz boje z napisaniem klienta pop3 i moze sie podzielic uwagami ?
patrycjusz
tak ja prowadziłem i szczerze banał.... później rzuciłem się na imap i tam podobnie, nie widze w klientach poczty nic nadzwyczajnego :wink: poprostu manual i jazda.... 8)
a co CRM ... hehe tu bym sie kłócil, w prawdziwym ceremie to klient poczty jest modułem :wink: jednym z wielu, obecnie miałem przyjemność oglądać w pracy SAP, w jednej z największych polskich firm i to jest systemem klasy CRM (albo odwrotnie tongue.gif ) , więc raczej .... wnioski nauwają się same...
a co do tematu pracy....
a może system do zarządzania dużymi imprezami ?
w nim konta uczestników, wiele poziomów dostępu, moduły jak rejestracja w hotelu, karty czipowe aby obiadzik zjeść itp :wink: można tego hoho na wymyślać
Pozdrawiam patS.
Seth
Wlasny server bazodanowy w php smile.gif
menic
gdzies tam kiedyś coś kiedyś scnanner napisał co mozna by było ciekawego zrobic dla niezdecydowanej osoby, która nie wiedziała co napisać. I jak tamto znajdziesz to roboty trochę bedziesz miał. Z tego co pamietam to chyba był obieg dokomentów w sieci smile.gif
[fisher]
Cytat
bym sie kłócil, w prawdziwym ceremie to klient poczty jest modułem  :wink:  jednym z wielu, obecnie miałem przyjemność oglądać w pracy SAP, w jednej z największych polskich firm i to jest systemem klasy CRM (albo odwrotnie :P ) , więc raczej  .... wnioski nauwają się same...
a co do tematu pracy....  
a może system do zarządzania dużymi imprezami ?  
w nim konta uczestników, wiele poziomów dostępu, moduły jak rejestracja w hotelu, karty czipowe aby obiadzik zjeść itp  :wink:  można tego hoho na wymyślać
Pozdrawiam patS.

Tak masz racje z CRM, do niedawna planowalismy (poczatkowo mialo to pisac kilka osob) system zarzadzania zasobami. Temat upadl z uwagi na to, ze w takim projekcie, podobnie zreszta jak w CRM jest sporo zaleznosci typu kto z kim, dlaczego-dlaczego nie, po co, kiedy, kto za to zaplaci (sporo logicznych zalozen), dlatego zrezygnowalismy zeby sie nie zagrzebac.
gulldarek
zrob skrypt do nauki obcojezycznych slowek winksmiley.jpg

Polskie znaczenie i input do wpisania obcojezycznej wersji i na odwrot ;]
Bakus
@gulldarek: A co powiesz na [manual:d46f4f8741]aspell[/manual:d46f4f8741] czy nowszy [manual:d46f4f8741]pspell[/manual:d46f4f8741]?

Ja proponuję napisanie czegoś odmiennego... zainteresuj się php-GTK i w tym napisa np. prosty edytor tekstu...

Zadanie wydaje się łatwe, ale wiem, że z każdą kolejną linijką kodu będzie Ci przybywać po 2 pomysły na urozmaicenie programu... A samo napisanie wiernej kopii Windowsowego Notatnika nie będzie należało do zadań prostych...
spenalzo
Ciekawe zagadnienie?
Nazwijmy to systemem pseudointeligentnej automatycznej obsługi klienta - czyli masz input, do którego wpisujesz pytanie, np. "Ile kosztuje ten fotel?", i na podstawie analizy zdania wybierasz najbardziej pasującą odpowiedź z bazy.
Przykłąd: www.fido.pl

Oczywiście nie jest on idealny, bo na pytanie o imie po wpisaniu "dupa" odpowiada:
Cytat
Nie znam takiego imienia! Czy "Dupa" to Twoja ksywka?

laugh.gif laugh.gif
Jest więcej takich niedoróbek (nie są to błedy!!) -- ale nie narzekajmy.
[fisher]
Cytat
Oczywiście nie jest on idealny, bo na pytanie o imie po wpisaniu "dupa" odpowiada:
Cytat

:lol: :lol:

Cytat
Jako byt wirtualny nie bardzo się przejmuję sprawami cielesnymi.

wiec jednak sie uczy ;-)

dzieki za wszystkie podpowiedzi
Marusz
Cytat
Cytat

laugh.gif laugh.gif
Jest więcej takich niedoróbek (nie są to błedy!!) -- ale nie narzekajmy.

Spenalzo, moim zdaniem akurat TA odpowiedz nie byla wynikiem bledu, czy niedorobki, tego skryptu. Zauwaz, ze jego odpowiedzi sa "inteligentnie" ironiczne w momencie, gdy zaczynasz do niego pisac tekstami nieparlamentarnymi (slowo po lewej stronie to juz chyba archaizm winksmiley.jpg )
dzieciol4
Ja aktualnie ciagle pisze (nie wiem czy skacze smile.gif ) obsluge sieci lokalnej przez www - moze cos takiego?
[fisher]
Cytat
Ja aktualnie ciagle pisze (nie wiem czy skacze :) ) obsluge sieci lokalnej przez www - moze cos takiego?

Nie chce sie zagrzebac w projekt tego typu gdzie jest masa logicznych powiazan (w typ przypadku, co to za klient, czy ma znizke, a co jesli nie zaplaci odsetek w styczniu jak mu je wtedy kumulowac w lutym, jaki wariant uslugi ma). Wbrew pozorom jest to czasochlonne zajecie. Pomysl niezly, ale nie chce obudzic sie z reka w nocniku 2 tyg przed oddaniem pracy. Wole wybrac raczej programistyczny problem.

Dzieki za odzew
Bakus
"Umarłem" na takich samych problemach w momencie gdy miałem napisać na kolejne zaliczenie z infy system obsługi szkoły w php...
No bo czy każdy nauczyciel powinien widzieć oceny z wszystkich predmiotów, czy nie...
Czy opiekun ma prawo do zmieniania ocen?
A może dorzucić jeszcze system komunikacyjny... itd...

Ciężka sprawa...
[fisher]
O widze ze ktos mnie rozumie :)

Ja jesli nie musze to staram sie nie wchodzic w takie zawilosci
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.