Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jedna tabela(więcej kolumn) vs 3 tabele (mniej kolumn)
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
q3d
Witam,
projektując bazę cały czas się waham, co do jej struktury. Powiedzmy że wygląda to następująco:

tabela samochody (w tabeli podstawowe informacje (id, oferujacy_id, status_id, typ_id, model_id, cena...)
Szczegółowy opis planuje zamieścić w dodatkowej tabeli (samochody_info). I teraz pytanie. Czy robić jedną tabelę samochody_info z liczbą kolumn ok 40) czy rozbić to na np. trzy tabele samochody_ciezarowe, samochody_osobowe, samochody_xxx i w tych tabelach umieścić informacje szczegółowe.

Robiąc w jednej tabeli jakieś 30% kolumn nie będzie przechowywało wartości dotyczącej danego samochodu. Natomiast jakoś zgrabniej mi to wygląda winksmiley.jpg
nevt
zdecydowanie rozbić. trzymanie w tabeli pól nie wypełnionych w 30% to nieoptymalne rozwiązanie.
kaminskp
Stosujesz w tej tabeli system relacji. Masz może już sposób obsługi tej tabeli.
Jestem tym bardzo zainteresowany.
q3d
Cytat(kaminskp @ 30.10.2008, 21:02:49 ) *
Stosujesz w tej tabeli system relacji. Masz może już sposób obsługi tej tabeli.
Jestem tym bardzo zainteresowany.

Nie wiem czy to pytanie do mnie? Nie mam jeszcze ustalonej struktury bazy więc ciężko, żebym miał jej obsługę. Główna tabela posiada id jako klucz podstawowy, a tabele ze szczegółowymi informacjami jako klucz podstawowy będą miały tę samą wartość pod nazwą samochod_id.

W tabeli samochody mam tylko praktycznie powiązania do innych tabel user_id, type_id, province_id, district_id, status_id, itd... nie wiem czy dobrze ale jak mądrze wygląda winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.