Witam!
Mam pewien problem z połączeniem się z mojego komputera z bazą danych na serwerze. Na serwerze, na którym znajduje się baza ustawiłem zdalny dostęp dla każdego użytkownika, no ale próba połączenia się z serwerem nadal wywala taki właśnie błąd:
Warning: mysql_connect(): Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client in c:\usr\krasnal\www\...
Napisałem maila do operatora serwera i dostałem odpowiedź, że coś nie tak musi być z moim serwerem, z którego łącze się z bazą mysql.
Serwer który mam u siebie postawiony to krasnalserv, podobno przyczyną tego problemu może być stara wersja mysql (w krasnalu była 3.23.58) więc zrobiłem aktualizację do wersji 4.1.10 ale nic to nie dało.
Ktoś ma jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem?
Z góry dzięki za pomoc.
tomek_
6.11.2008, 15:42:47
a próbowałeś się łączyć za pomocą innych klientów?
spróbuj się połączyć za pomocą MySQL tools - do ściągnięcia ze strony MySQL-a
http://dev.mysql.com/downloads/gui-tools/5.0.htmlwtedy będziesz miał pewność czy problem jest po Twojej stronie
webasek
6.11.2008, 16:03:03
Spróbuj klienta mysql problemem może być także stałe ip a właściwie jego brak wielu usługodawców niestety tak ustawia serwery (home.pl tak nie ma) nie wiem czy któryś jeszcze ale ten na pewno
Pobrałem MySQL toolsa i bezproblemowo połączyłem się z bazą. Firma w której mam serwer to 8p.pl
EDIT:
Spróbowałem się połączyć z mojego drugiego serwera z bazą na serwie z 8p i nie było żadnych problemów, więc jednak coś z moim krasnalem jest nie tak, tylko co?
Damian93ns
6.11.2008, 16:53:20
Przepraszam że wychodzę z tematu ale czy różni się funkcja mysql_connect() a pg_connect
piotrooo89
6.11.2008, 17:08:14
manual naszym bogiem i biblią:
pg_connect mysql_connect
Zainstalowanie innego serwera (WebServ) z mysql 5.0.45 też nie pomogło.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.