Cytat(markac @ 22.11.2008, 18:17:09 )

Kolego, nie bulwersuj się tak... nikt tu nie pisał, że kontekst ma być widoczny wszędzie, a dobrze by było aby uchwyt do bazy był. Co do idealnej aplikacji, to jeszcze taka nie powstała, więc zejdź na ziemię, bo popadasz w pewien wir, jak każdy, który dopiero co zachłysnął się wzorcami projektowymi. Aplikacja ma przede wszystkim działać i nie powinna być przekombinowana.
Kolego
Doświadczenie i styczność z dobrze zaprojektowanym kodem, nie zachłyśnięcie. Aplikacja przekombinowana być nie musi, ale to co pod Nią leży jak najbardziej - w tym tkwi siła. I nie zgadzam się, że uchwyt powinien być widoczny wszędzie - perzystencja powinna być izolowana od pewnych części aplikacji inaczej będą problemy.

Nie opowiadaj też o aplikacjach typowo desktopowych, bo mówimy o innym zastosowaniu. MVC nie powstał dla www! Nie da się w pełni zaimplementować wzorca MVC na potrzeby strony www! Na tą okoliczność powstał Model 2 i używajmy odpowiedniego nazewnictwa.
Przecież Model 2 to wariacja MVC, ale wciąż MVC tak samo HMVC, MVC-pull/push etc. Więc też nie szastaj nomenklaturą.

Znowu popadamy w obsesję? Wiadomym jest, że jeśli szablon jest wykonany w PHP to mamy dostęp do rożnych rzeczy, do których mieć byśmy nie chcieli, prawda? Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żebym utworzył np. nową instancję np. front controlla (o ile nie korzysta z singletona, których używania nie popierasz!).
Ja nie piszę o programiście idiocie kolego, tylko takim, który nie do końca wie co jest dla Niego dobre.
oraz
Da się napisać FC o jakim piszesz bez Singletona.

Co mnie przed tym powstrzyma? A co z innymi zmiennymi globalnymi i samym global? Jak się zabezpieczysz na tą okolicznosc, że coś nadpisze?
GLOBALi... nie używaj

albo się potem męcz.

Może w ogóle zrezygnować z szablonów w PHP i zrobić coś ala BBCode?

Przeczytałeś to w ogóle??

Powtarzam, nie ma idealnej aplikacji. KOMPROMIS KOMPROMIS KOMPROMIS.
Jedno nie wyklucza drugiego. Jak mam kontrolę nad całym kodem, to mam pisać z globalami bo tak wygodniej?
Wiem, że czasami się nie da i właśnie to jest przyczyną wielu straconych godzin k***ienia na klawiaturą

Pozdrawiam, Alan