mam problem z wyświetlaniem wyników pobieranych z bazy . A więc mam plik menu.php które wyświetli mi menu strony. Utworzyłem tabele kat_menu oraz menu (patrz niżej ) . Napisałem skrypt lecz coś źle .
Skrypt generuje wyniki :
Kod
Nazwa kategorii menu 1
link1
Nazwa kategorii menu 1
link2
Nazwa kategorii menu 2
link1
Nazwa kategorii menu 2
link2
.
.
. itd
link1
Nazwa kategorii menu 1
link2
Nazwa kategorii menu 2
link1
Nazwa kategorii menu 2
link2
.
.
. itd
a chciałbym aby wyniki były wyświetlane w ten sposób
Kod
Nazwa kategorii menu 1
link1
link2
...
Nazwa kategorii menu 2
link1
link2
...
link1
link2
...
Nazwa kategorii menu 2
link1
link2
...
oto baza
CREATE TABLE `kat_menu` ( `id` tinyint(4) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `nazwa_menu` text NOT NULL, `menu_id` text NOT NULL, PRIMARY KEY (`id`) ) CREATE TABLE `menu` ( `id` tinyint(4) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `nazwa` text character SET latin1 NOT NULL, `link` text character SET latin1 NOT NULL, `id_menu` text character SET latin1 NOT NULL, PRIMARY KEY (`id`) )
plik menu.php
<? /* Tutaj tworzymy połączenie z baza danych */ $dbhost = 'localhost'; //domyslnie jest localhost ale to zalezy do hostingu $dbuser = 'root'; // tutaj podajemy login do bazy danych $dbpass = ''; // tutaj podajemy nasze haslo do bazy $dbname = 'as_portal'; // natomiast tutaj wpisujemy nazwe bazy danych $dbc = @mysql_connect ($dbhost, $dbuser, $dbpass) or die ('Nie moge połączyć sie z bazą danych. Przepraszamy z kłopoty'); $co=1; //wyswietla zmienne kolory linkow w menu if($co%2==0){ } else { } $co++; } ?>
Mam pomysł taki aby to jakoś zapętlić ? Ale nie wiem czy dobrze myślę a jeśli nawet dobrze to w którym miejscu wstawić pętle ?
Proszę o pomoc .