Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MySQL ver.>3.5
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
kalin
Czesc!

To moj pierwszy post wiec chcialbym sie przywitac.Witam;)

Przejdzmy do rzeczy.Jakis czas temu zakupilem ksiazke 'Bazy danych i MySQL'.Mam mocne postanowienie nauczenia sie obslugi tego jezyka,jednak napotkalem po przeczytaniu wstepu pewien problem.Autor uzywa wersji 3.5 i na tym opiera swoje przyklady.Byc moze nie bylby to problem gdyby nie to,ze nalezy dodac pewne rzeczy poprzez panel Winmysqladmin ktorego w nowszych wersjach nie znalazlem.Probowalem uzywac czystego MySQL z KrasnalSerw jednak mam problem z jego stabilnoscia;) Stad pytanie do Was.Czy ktos z uzytkownikow posiada instalke MySQL 3.5 lub nizsza? Jesli tak,bylbym bardzo wdzieczny gdyby umiescil ja na jakiejs stronie hostujacej pliki typu rapid lub odsiebie.To byloby na tyle.

Pozdrawiam.

No dobrze,sformuluje pytanie inaczej.Juz wyczytalem,ze MySql od wersji powyzej 4.0 obsluguje tabele InnoDB.Jednak w panelu Winmysqladmin/my.ini Setup mialem zaznaczyc opcje mysqld-max.Czy to rowniez da sie obejsc? Oczywiste byloby zmodyfikowanie pliku my.ini jednak nie mam nawet pojecia jak zaczac.
nevt
dobra rada - zainstaluj najnowsze MySQL oraz okienkowe narzędzia do zarządzania MySQL Toolbox (wszystko free, do pobrania z mysql.com) i poszukaj w księgarniach i internecie aktualnej książki lub kursu do nauki MySQL.

uczenie się nieaktualnych rzeczy ze starej książki nic ci nie da - żaden hosting nie używa już tej wersji MySQL.

pozdrawiam i życzę powodzenia w nauce,
kalin
Tak,rada jest jak najbardziej pomocna jednak ma rowniez swoje minusy.Cena ksiazek odstarsza.Moja udalo mi sie nabyc dosyc niedrogo na allegro.Nowe pozycje sa w tym momencie poza moim zasiegiem.

Sprawa druga.Wiekszosc ksiazek opisuje MySQL polaczonegoz PHP co jest mi bardzo nie po drodze,poniewaz chce sie uczyc MySQL a nie PHP;) Interesuja mnie czyste bazy danych.

Jednak nie bylbym soba gdybym nie zapytal czy znasz ksiazki pasujace do powyzszego opisu? Pieniadze to w sumie rzecz nabyta i predzej czy pozniej jakies sie znajda.W kazdym badz razie dziekuje za odpowiedz!
sowiq
W pełni popieram nevt. Nie ma większego sensu uczyć się starych wersji MySQL, bo i tak prędzej czy później będziesz musiał się nauczyć nowszych jeśli zamierzasz coś robić w tym języku.
Wydatek tych 50 zł nie jest moim zdaniem jakoś przerażająco wielki. Nie wiem ile masz lat, ale przypuszczam, że coś w okolicach gimnazjum/liceum - jeśli poprosisz rodziców, żeby Ci kupili taką książkę, raczej nie odmówią.

Znalazłem też kilka tańszych pozycji:
http://helion.pl/ksiazki/msqll2.htm (17 zł)
http://helion.pl/ksiazki/cwmsqd.htm (19 zł)
http://helion.pl/ksiazki/msqlss.htm (tu już drożej, 49 zł)

Warto też poszukać na Allegro - na pewno znajdzie się coś używanego. A jak nie, to prawdopodobnie pojawi się w ciągu kilku następnych dni.

A jeśli to dla Ciebie za drogo, to zawsze pozostaje, moim zdaniem, najlepsze rozwiązanie: manual MySQL

ps. jest jeszcze coś takiego jak biblioteka...
kalin
Haha zaszokowales mnie! Musze pisac dziecinnym jezykiem.

Jestem studentem Informacji naukowej i bibliotekoznawsta wiec iblioteke znam od podszewki;>

Byc moze zle sie wyrazilem z tymi wydatkami.Z racji tego,ze wszystkie przyjemnosci musze fundowac sobie z zaoszczedzonej kasy to zanim ja wydam musze sie zastanowic dwa razy na kazda zlotowka.

Polecane przez Ciebie ksiazki widzialem,jednak suchy opis nie powie mi czy faktycznie jest ona tak dobra jak w opisie.Tu tkwi szkopul.W kazdym badz razie rozejrze sie i Tobie rowniez dziekuje za pomoc.
sowiq
Cytat(kalin @ 15.11.2008, 16:11:27 ) *
Jestem studentem Informacji naukowej i bibliotekoznawsta wiec iblioteke znam od podszewki;>
Upss.. Sorry smile.gif

Co do książek - Helion ma nie tylko sprzedaż wysyłkową, ale także swoje sklepy. Zawsze możesz się do takowego punktu udać i przejrzeć książkę przed zakupem. Do tego przy odbiorze osobistym nie płacisz za wysyłkę, a czasami dają zniżki dla studentów (chociażby 10%), więc same korzyści smile.gif
kalin
Kurcze! Jak moglem nie wpasc na cos tak oczywistego! Wlasnie zobaczylem liste ksiegarni ktore moga miec ta ksiazke i mijam przynajmniej 4 w drodze na uczelnie.Sadze,ze skusze sie na ta: MySQL.Szybki start.Wydanie drugie. 
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.