Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pomóżcie w przejsciu z php4 na php5 (include)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
xirus
Witam dzisiaj musze zmienic serwer i niestety na nowym jest tylko php5, a mam skrypt który często używam i musi mi działać na nowym serwerze a niestety niedziala, jest to include do otwierania podstron w ramkach ladnie wygladajacych smile.gif he mysle ze po kodzie poznacie o co mi chodzi, wdzieczny bym byl jakyscie mi szybko pomogli.

<?
if (($dzial=="." and $art="t_tekst") or $art=="../index" or $art=="t_tekst")
{
if (file_exists("xirus/index.php")){ include("xirus/index.php"); }
}
else
{

if ($dzial=="")
{
}
else
{
if (file_exists($dzial))
{
if($art=="")
{
$dzial = basename($_GET['dzial']);
if (file_exists("$dzial/index.php")){ include("$dzial/index.php"); }
}
else
{
$dzial = basename($_GET['dzial']);
$art = basename($_GET['art']);
if (file_exists("$dzial/$art.php")) { include("$dzial/$art.php"); }
}
}
else
{
}
}

}
?>
qbatoja
tu nie ma nic wposlnego z migracja z php4 na php5 tylko nowymi ustawieniami serwera
no chyba ze $dzial to dla ciebie $_GET['dzial'] blinksmiley.gif
xirus
niestety na serwerze na ktorym mialem wczesniej zmieniajac z php4 na php5 tez przestalo dzialac, wiec mysle ze jest to zwiazane z php smile.gif

i co ktos pomoze czy niema szans questionmark.gif
Mize
Daj ten kod w tagi php i powiedz jakie błędy wyświetla.
Każdy może dać tysiąclinijkowy kod i powiedzieć "nie działa". tongue.gif I teraz takiemu pomóż.
xirus
poprostu niedziala otwieranie tych podstron np www.old2.xir.pl - dziala a juz www.xirus.pl/xir/ niedziala
ultra_18
Raczej nie możliwe że zmiana spowodowana jest zmiana wersji php na nowsza raczej tak już ktoś napisał.
Z tego co wywioskowałem na podstawie twojego skryptu pobierasz działy z tagów GET i robisz to na poczatku bez przypisywania a żeby
$dzial === $GET_['dzial']; musi być ustawiony register globals ON w ustawieniach php aby temu zaradzić powinienes poprostu na poczatku skryptu okreslic zmienna $dzial jako
  1. <?php
  2. $dzial = $_GET['dzial'];
  3. ?>
o ile dobrze zrozumialem problem ale na 99,9% nie jest to wina zmiany wersji php
Michał C.
Być może. Warto zauważyć, że w PHP5 register globals jest standardowo wyłączony, więc to raczej to jest przyczyną tego problemu.
xirus
no niestety to nie pomogło smile.gif

żeby nie było niejasności umieszczam jakąś stronkę ( bez grafiki, ale z kompletnym działaniem tego skryptu który na php4 smigał a na php5 już nie )

http://xirus.pl/dla_testow.rar

mysle ze teraz kazdy bedzie wieidzal co i jak i bedzie mogl mi jakos pomoc smile.gif przynajmiej mam taka nadzieje

ewentualnie mogel cos zle zrobic z utwieniami php na serwerze

temat do zamkniecia juz sobie poradzilem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.