znajomy pracuję w firmie, produkującej oprogramowanie monitorujące - akurat w C++ - sprzedają te monitory montują urządzenia dane zapisują w bazie itp itd

i teraz chcą rozszerzyć to o aplikacje WWW

spytał się mnie czy bym tego nie zrobił, z jakąś wizualizacją danych na mapie - pomyślałem o googlemaps, ale warunki korzystania sa dla mnie niejasne

faktycznie mapka nie będzie ogólnodostępna, a dopiero po zalogowaniu, produkt będzie rozszerzeniem usługi - czyli kto kupi monitora będzie miał (nie wiem czy jako opcja czy standard) dostęp do WWW z monitorowaniem tego co ma

nie ma co ukrywać - robione jest to po to, aby zarobić i mapka nie będzie wolna, na zasadzie każdy z sieci wejdzie i zobaczy co i jak, ale dopiero po zalogowaniu, więc i dostęp jest utrudniony, co więcej mapka i punkty na niej, trasy itp itd są najważniejszą częścią programu, a nie dodatkiem - ogólnie ma się to opierać na GM i danych z bazy - więc nie będzie to zasadzie "tu jestem"

szukałem odpowiedzi, ale nie znalazłem satysfakcjonującej, a że prawnikiem nie jestem to pytam o radę - niby do 500 tyś/dzienne jest bezpłatne, ale gdzieś czytałem, że musi być wolne - czyli dostęp nie może być za odpłatnością typu SMS itp, tutaj będzie licencja na program np z opcją dostępu przez WWW - nie wiem jak takie coś się kwalifikuje. Zna ktoś infolinię, maila gdzie można by spytać się o warunki dla tego typu aplikacji - ja prawnikiem nie jestem, nie wiem czy w ogóle takie coś jest możliwe ewentualnie drogie - czy może ktoś miał do czynienia z wykorzystaniem googlemaps w aplikacjach komercyjnych, gdzie mapka jest najważniejszym elementem aplikacji i jest dostępna po zalogowaniu i ewentualne koszty - jakby ktoś wiedział.

chciałbym wiedzieć przez jakimkolwiek rozpoczęciem prac czy jest to możliwe/legalne/kosztowne/opłacalne - czy warta jest skórka za wyprawkę, bo na razie nie wiem czy jest sens w taki projekt wchodzić, a nie chciałby zrobić tego na zasadzie, masz aplikację, a o resztę martw się sam