Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Dopisywanie .mp3 na końcu.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
topor1988
Witam.
Pisze skrypt do pobierania MP3 z wrzuty. Wszystko było by fajnie tylko gdy klikam aby pobrać plik to plik jest bez rozszerzenia. Stąd moje pytanie: Jak dodać automatycznie tą końcówkę .mp3 aby przy ściąganiu od razu zapisywało plik *.mp3, bez zbędnego dopisywania tego ręcznie?

Próbowałem dopisywać w linku od razu z mp3 na końcu, ale nic z tego, pobiera bez rozszerzenia.
Lejto
z pomocą przychodzi funkcja explode(); http://pl.php.net/explode
explode("$plik",".mp3"); bodajże tak to będzie miało wyglądać więcej w manualu
topor1988
Cytat(Lejto @ 30.11.2008, 15:32:54 ) *
z pomocą przychodzi funkcja explode(); http://pl.php.net/explode
explode("$plik",".mp3"); bodajże tak to będzie miało wyglądać więcej w manualu

Chyba nie rozumiem tego co napisałeś, funkcja explode dzieli ciąg znaków na to co jest między tym czymś co podaje sie we włąściwościach. (dziwnie opisałem ;P).
To jak explode ma dodać mp3 do pliku ściąganego?
Lejto
to poprostu zrób tak:
  1. <?php
  2. $a = ".mp3";
  3. $nazwa_pliku = $nazwa.$a;
  4. ?>
topor1988
Cytat(Lejto @ 30.11.2008, 15:48:05 ) *
to poprostu zrób tak:
  1. <?php
  2. $a = &#092;".mp3\";
  3. $nazwa_pliku = $nazwa.$a;
  4. ?>

A przeczytałeś ostatnie zdanie w 1 poście? To jest dokładnie to co ty tu piszesz.
dr_bonzo
Cytat
Pisze skrypt do pobierania MP3 z wrzuty. Wszystko było by fajnie tylko gdy klikam aby pobrać plik to plik jest bez rozszerzenia. Stąd moje pytanie: Jak dodać automatycznie tą końcówkę .mp3 aby przy ściąganiu od razu zapisywało plik *.mp3, bez zbędnego dopisywania tego ręcznie?

Próbowałem dopisywać w linku od razu z mp3 na końcu, ale nic z tego, pobiera bez rozszerzenia.

Pobierasz plik z wrzuty a potem zmieniasz nazwe pliku na taka z rozszerzeniem (wszystko zalezy jak ty to robisz, moze od razu zapisac pod nazwa z mp3)
topor1988
Klikając na link
Kod
http://maczetowy.wrzuta.pl/aud/file/f2I6be5HW0/metalica_-_one.mp3

z dodanym od razu MP3 na końcu.. ale co? Ściąga się sam plik metalica_-_one bez żadnego rozszerzenia.
Więc nie rozumiem z tym 'ściagasz i zmieniasz sobie...' chodzi oto aby od razu zapisywało plik z końcówką mp3 na końcu. (a da się tak zrobić bo widziałem na paru stronach już to).

To musi być chyba coś z Header'ami tylko nie wiem jak to zrobić :/
erix
Poszukaj sobie: Content-Disposition: attachment

To Ci IMHO wystarczy.
topor1988
Cytat(erix @ 30.11.2008, 19:07:54 ) *
Poszukaj sobie: Content-Disposition: attachment

To Ci IMHO wystarczy.

Niestety nic to nie daje!
erix
Może pokaż, jak tego używasz? Samo nic nie daje niewiele mówi.
dr_bonzo
Jak wyzej.
Pokaz kod bo ten plik mozna pobierac na kilka sposobow, kazdy zupelnie inny, ty gadasz o czyms, my o czyms innym i nigdy nie dojdziesz do rozwiazania w ten sposob.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.