Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ruter rozdzielenie neostrady na dwa komputery
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
arzach
Witam mam taki ruter i czy za pomocą tego rutera da się rozdzielić neostrade na dwa komputery
michalkjp
Tak

"do Internetu - przez dowolne łącze xDSL"
http://www.asmax.pl/produkty/pokaz/acro/router_asmax_br_604g
arzach
Ale modem od nestrady podłaczam do komputera przez taki kabel a w routerze nie ma wejscia usb. I jak mam podloczyć taki modem do rutera ? Da się w ogóle taki modem podloczyć ? A jak nie to czy mogę kupić kabel z takim wejściem jak podałem na linku by z drugiej strony miał wtyczkę na wejście sieciowe ?
michalkjp
A nie masz na terminalu neo jakiegoś innego wyjścia niż usb? Gdybyś miał jakieś zwykłe rj-11 czy rj-45, to chyba by się dało podłączyć.
erix
Cytat
Ale modem od nestrady podłaczam do komputera przez taki kabel a w routerze nie ma wejscia usb.

Musisz kupić modem z interfejsem ethernet. Ten, co dają za "złotówkę" z neozdradą, to najczęściej Thomson SpeedTouch albo Sagem (nie pamiętam symboli). One się nie nadają, czeka Cię jeszcze inwestycja w nowy modem. Podejrzewam, że więcej jak 50zł nie wybulisz, bo tego sprzętu, to teraz pełno. winksmiley.jpg

Najlepiej by było, gdybyś mógł kupować nowy router; wtedy mógłbyś kupić router z wbudowanym modemem i mniej prądu by szło, i mniej urządzeń stałoby na biurku. Osobiście używam Linksysa WAG-200G i nigdy nie zawiódł. winksmiley.jpg
tiraeth
Czemu mieszacie chłopakowi w głowie?

Tym routerem, do którego link podałeś, nie podłączysz neostrady. Widzę, że nie jesteś "techniczny", więc przyjmij, że tego nie zrobisz. Potrzebujesz routera z modemem ADSL Annex A.

1. Kupujesz router ADSL Annex A do Neostrady - http://allegro.pl/search.php?sg=0&stri...outer+neostrada
2. Do routera podłączasz kabel telefoniczny, tak jak podłączałeś go do modemu z TP.
3. Konfigurujesz router przez webadmina - ustawiasz Nazwę użytkownika, Hasło dostępowe, dane usługodawcy.
4. Do routera podłaczasz kablem ethernetowym RJ-45 (prostym, nie crossowanym) komputery, na których internet powinien być widoczny automatycznie (idzie po sieci lokalnej).

I na koniec: Google: Jaki router do neostrady?
michalkjp
Cytat(tiraeth @ 6.12.2008, 18:28:08 ) *
Czemu mieszacie chłopakowi w głowie?

Nie mieszamy.

Cytat(tiraeth @ 6.12.2008, 18:28:08 ) *
Tym routerem, do którego link podałeś, nie podłączysz neostrady.

Podłączy, jeśli będzie miał terminal DLS z portem eth.
tiraeth
Cytat(michalkjp @ 7.12.2008, 16:12:11 ) *
Nie mieszamy.

No i po co mu kombinować sprawę? Najprostszy sposób, to kupić router z modemem ADSL.
sztosz

Znajdź mi gdzieś w necie do kupienia nowy modem ethernetowy nie droższy od najtańszych routerów ADSL to pogadamy. Na razie mieszasz, mam dosyć mocne wrażenie że próbujesz pokazać jaki to jesteś mądry zamiast pomóc autorowi tematu*.

"Znajdź mi gdzieś w necie do kupienia nowy modem ethernetowy nie droższy od najtańszych routerów ADSL to pogadamy. Na razie mieszasz, mam dosyć mocne wrażenie że próbujesz pokazać jaki to jesteś mądry zamiast pomóc autorowi tematu*."

Ja tylko mówię jaki jest warunek podłączenia tego routera pod terminal dsl. Widzę, że nie ma sensu pomagać, bo to się spotyka tylko i wyłącznie z niezrozumieniem drugiej i trzeciej strony...
sztosz
No dobra przesadziłem, przepraszam. Ale w pierwszym swoim poście w tym temacie piszesz "Tak", ale prawda jest taka że prawidłową odpowiedzią jest "Nie, bo nie posiada wbudowanego modemu ADSL Annex A".

Bo równie dobrze moglibyśmy odpisać, starając się tłumaczyć, a nie będąc wcale pomocnymi: "Skoro masz modem na USB to kup router z wejściem USB, np. Asus WL 500gP v1, zainstaluj na nim OpenWRT, babraj się z instalacją sterowników do modemu etc..." Też będzie działać.
LBO
JA bym jeszcze zaproponował router z Wi-fi (+ ewentualnie karta Wi-fi, lub jakiś USB Wi-fi). Piękna sprawa gdy kabel nie ciągnie się przez pół mieszkania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.