Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]obliczenie w chmurze tagów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Majzel
Mam część kodu chmury tagów, tylko nie wiem teraz jak to obliczyć, żeby pokazywało linki zgodnie z tym, jaka jest liczba w kolumnie id, mam takie coś:
  1. <form action="index.php" method="post">
  2. <input type="text" name="szukaj" />
  3. <input type="submit" name="submit" />
  4. </form>
  5. <?php
  6. if (empty($_POST['submit'])) { echo 'wpisz zapytanie'; }
  7. else {
  8. $host="localhost";
  9. $db_user="root";
  10. $db_password="";
  11. $database="baza";
  12. mysql_connect($host,$db_user,$db_password);
  13. mysql_select_db($database);
  14. //mysql_query("set character set latin2 ");
  15. $szukaj = $_POST['szukaj'];
  16. $query = "SELECT * from my_table where thing='$szukaj' AND id>=1";
  17. //$query1 = "SELECT * from
  18. //print_r($query);
  19.  
  20. $result = mysql_query($query);
  21. $num_rows = mysql_num_rows($result);
  22. if ($num_rows>0) {
  23. while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
  24. $id =    $row['id'];
  25. $zlicz = $id+1;
  26. echo $zlicz;
  27. $query1 = "update my_table set id='$zlicz' where thing='$szukaj'";
  28. mysql_query($query1);
  29. //print_r($query1);
  30. }
  31. }
  32. else {
  33.     $query1 = "insert into my_table values('1','$szukaj')";
  34.     mysql_query($query1);
  35.     echo 'dodano nowy';
  36.  
  37.     }
  38. ?>

no i co dalej, to mi narazie dodaje do bazy jakieś zapytanie użytkownika albo dodaje 1 jezeli istnieje,jak teraz to obliczyć, żeby to działało? Nie chodzi mi o gotowy kod, tylko jakieś wskazówki.
Black-Berry
Nie roizumiem co to ma wspólnego z chmurą tagów? Tu nawet nie ma żadnej tabeli tagi czy coś podobnego. Poza tym bez obrazy ale radze zmienić nick z Majzel Na Bajzel bo kod strasznie niekonsekwentnie pisany:D
memory
Sprecyzuj swoje pytanie
Majzel
Black-Berry thing to jest kolumna z tagami a id to jest ilość zliczeń danego tagu, czyli ile razy ktoś wpisał w input jakies słowo, odnośnie mojego nicka to Majzel znaczy Przecinak smile.gif po śląsku :]
Czemu mój kod jest takim bajzlem? Nie jestem jeszcze zbyt doświadczony więc mógłbys powiedzieć co jest źle? jesli chodzi o komentarze czy np. echo $zlicz to testowałem jak to działa.
Chodzi mi po prostu o to, co dalej zrobić, jak to zrobić, żeby php pobrał każdy tag (to co jest w kolumnie thing) oraz jego id czyli ilość zliczeń (moze faktycznie id to zła nazwa bo kojarzy sie z identyfikatorem - unikalnym) i potem na podstawie tych danych wypisał te tagi ale już z odpowiednią wielkością, tak jak jest np. na wrzuta pl
Teraz już wiecie o co mi chodzi? Bo jak coś to jeszcze wyjaśnię.
Black-Berry
Ale twój problem polega na tym ze nie wiesz jak cos z tabeli która znajdue się w bazie danych pobrać coś i wyświetlić ? Czy znowu zle rozumiem ?
Majzel
chyba nie bardzo umiem tłumaczyć biggrin.gif
na podstawie danych w kolumnie id np. 30 wyswietlen jest w kolumnie id do słowa np. komputery
w innym tagu jest np. 100 wyswietlen slowa klawiatura
i jak teraz to obliczyć, żeby wyświetlić proporcjonalnie odpowiednią wielkość czcionki do obu tych zapytań w skrypcie, jak to obliczyć eh ;/
erix
Wylicz procent z ogólnej liczby tagów. winksmiley.jpg Potem chronologicznie - sortujesz od największego do najmniejszego, stwórz sobie przedziały np. 50-40,30-20,10-0. I odpowiednio ostyluj. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.