Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: losowanie wyniku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Artu123
Mam pytanko. Mam np. mecz Chelsea - AC Milan, ustalam 48% szans dla Chelsea a dla AC Milan 52% . I użytkownicy mogą oddawać swoje typy . No i żeby losowało kto wygra i ile wygra i więcej szans dla Milanu było ze wygra. Np. mecz Wyspy Owcze - Hiszpania i na Wyspy 20% a na Hiszpanię 80% i wynik losuje 0:3 tongue.gif
Darti
heh, ciekawe, da sie w ten sposób przewidzieć wynik ? nie sądzę smile.gif

ale można się pobawić, zapiszę to moim pseudokodem:

a = 20
b = 80
ceil(a/b)-1 ":" ceil(b/a)-1
Artu123
Ja chce na stronie zrobić typy online, np. typuje kilku uzytkowników mecze, ja dodaje mecz np. wisla kraków - barcelona i szanse dla wisły 40% a dla barcelony 60% (tych szans użytkownicy nie widzą) i dajmy na to po 30 sekundach losuje wynik z takimi szansami jak podałem i niektórzy wygrywają a niektórzy przegrywają tongue.gif ten kod co.ś nie działą
Parse error: syntax error, unexpected T_CONSTANT_ENCAPSED_STRING in C:\Program Files\WebServ\httpd-users\bukmacherzy\wysylanie.php on line 5

Kod
$a = 20;
$b = 80;
ceil($a/$b)-1 ":" ceil($b/$a)-1

Zamienilem w zmiennej a i b kod bo tez blad wywala tongue.gif ale teraz wywala na końcu kodu ze jest blod jakis
Darti
pewnie że nie działa, ja Ci podałem jedynie koncepcję jak ja bym to zrobił, nie będę za Ciebie takich prostych rzeczy pisał, ceil" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual to sobie w manualu zobacz, bo to jedyna rzecz tutaj, która może być zagadkowa.

p.s. Jak dasz 0% szans na wygraną to też błąd wyskoczy (division by zero)
Artu123
A mam pomysła tongue.gif Np. szanse na Wisłę są 30% a na barcelonę 50% i losuje od - 50 do 50 do każdej drużyny liczbę i dodajemy do niej ;P Np. dla wisły wylosuje 30% to jest 60% a dla Barcelony 13% to jest 63% i Barcelona wygrywa tongue.gif
Darti
Też ciekawy pomysł, ale przy każdym wejściu na stronę będą inne wyniki, czy szansa na wygraną ma się zmieniać w tak dramatycznym tempie?
Artu123
Mhm... jest np. 100 meczy i ktoś może sobie obstawić 5 meczy na jakiś tam wynik za np. 100 punków. I wyniki losuje, jak w trafi to ma na koncie ktoś np. 1500 punktów smile.gif Jak obstawi drugi raz taki sam kupon to już inne wyniki itd.. dalej tongue.gif Jakoś to przemyślę tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.