Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konwersja UTF-8 -> ISO 8859-2 i odwrotnie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pawlikwn
Witam,

mam problem z kodowaniem znaków na stronie. Projekt wymaga, aby było listowanie katalogów z serwera. Strona ma kodowanie UTF-8 a system plików na serwerze jest ISO 8859-2. Żeby poruszać się po katalogach z polskimi znakami używam fukcji iconv, która przechodzi mi między systemami.

Problem polega na tym, że w w stronę utf-8 -> iso 8859-2 wszystko jest poprawnie, natomiast w drugą stronę (aby móc poprawnie wyświetlić) mapowanie jest nie pełne tzn. brakuję mi liter źąśń. Reszta polskich znaczków jest.
Dodam jeszcze, że treść wrzucana jest biblioteką xajax, ale to chyba nie jest źródłem problemu.

Ma ktoś jakiś pomysł ?

Fragment kodu odpowiedzialny za wyświetlenie katalogu:
Kod

while (false !== ($file = readdir($handle)))
      {

if(!is_dir($file))
        {

$file = iconv("ISO-8859-2","UTF-8",$file);
        $string .=$file;

}
    }

Problem rozwiązany...dostawca usług mnie zaskoczył - kodowanie serwra było windows-1250. Temat do usunięcia.
em1X
nie używaj iconv tylko skorzystaj z biblioteki MB String - np. funkcja mb_convert_encoding" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. W parametrach funkcji podaj również z jakiego kodowania na jaki, będzie ładnie śmigać winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.