Witam!
No właśnie czy radio buttony myszą mieć button submit?
Chciałbym aby radio buttony ustawiały jakąś opcję i ją utrzymywały do czasu aż nie zostanie zmieniona. Zrobić to z buttonem submit nie problem ale takie rozwiązanie mnie nie urządza.
Może ktoś ma jakiś pomysł lub gotowe rozwiązanie?
Rafal Filipek
5.01.2009, 21:17:49
ale to co chcesz wyslac jakos formularz ale nie przez przycisk ? np. zaznaczasz radio button i formularz sie wysyla ?
chodzi mi o to by samo zaznaczenie radio buttona bez naciskania submita powodowało dostępność jakiejś zmiennej od której mógłbym uwarunkować jakieś działanie . Dodatkowo by ta zmienna była dostępna po wysłaniu następnego żądania (np np wybrania innego linka).
AdvMDev
5.01.2009, 22:13:47
Jakikolwiek AJAX? (advAjax dla przykładu) Znaczy, chcesz, żeby po zmianie słało coś na serwer (że user kliknął ten akurat guzik)?
Rafal Filipek
5.01.2009, 22:15:38
ale dostepnosc tej zmiennej gdzie ? na tej samej stronie ? czy po przesłaniu danych formularza ? bo żeby wysłać formularz bez przycisku submit wystarczy użyć w js metody submit().
gdzie potem chcesz sie do tej zmiennej odwolywać ? w php czy js ?
Ajax to brzmi straszliwie, na jutro chyba nie zdązę
JS w ogóle nie zna Myślałem , że mi się uda w PHP, tutaj też zupełne początki.
Spróbuję to załatwić bez radio button odnośnikami i cookisami.
dzięki za pomoc
Niekoniecznie musisz używać pól radio.
Użyj samych submitów, tylko sprawdzaj ich wartość analogicznie, jak innych pól. Ale chyba już nieaktualne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.