Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]CZy radio buttony myszą mieć button submit?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sada
Witam!
No właśnie czy radio buttony myszą mieć button submit?
Chciałbym aby radio buttony ustawiały jakąś opcję i ją utrzymywały do czasu aż nie zostanie zmieniona. Zrobić to z buttonem submit nie problem ale takie rozwiązanie mnie nie urządza.
Może ktoś ma jakiś pomysł lub gotowe rozwiązanie?
Rafal Filipek
ale to co chcesz wyslac jakos formularz ale nie przez przycisk ? np. zaznaczasz radio button i formularz sie wysyla ?
sada
chodzi mi o to by samo zaznaczenie radio buttona bez naciskania submita powodowało dostępność jakiejś zmiennej od której mógłbym uwarunkować jakieś działanie . Dodatkowo by ta zmienna była dostępna po wysłaniu następnego żądania (np np wybrania innego linka).
AdvMDev
Jakikolwiek AJAX? (advAjax dla przykładu) Znaczy, chcesz, żeby po zmianie słało coś na serwer (że user kliknął ten akurat guzik)?
Rafal Filipek
ale dostepnosc tej zmiennej gdzie ? na tej samej stronie ? czy po przesłaniu danych formularza ? bo żeby wysłać formularz bez przycisku submit wystarczy użyć w js metody submit().
gdzie potem chcesz sie do tej zmiennej odwolywać ? w php czy js ?
sada
Ajax to brzmi straszliwie, na jutro chyba nie zdązę rolleyes.gif
JS w ogóle nie zna Myślałem , że mi się uda w PHP, tutaj też zupełne początki.
Spróbuję to załatwić bez radio button odnośnikami i cookisami.

dzięki za pomoc
erix
Niekoniecznie musisz używać pól radio.

Użyj samych submitów, tylko sprawdzaj ich wartość analogicznie, jak innych pól. Ale chyba już nieaktualne. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.