Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Podmianka utf -> ogonki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gandziorz
Witam,
Możecie mi pomóc? Mam sobie zapytanie sql gdzie widnieją ogonki ukryte w utf. Teraz jak sprowadzam i chce pokazać tą treść w textarea to pojawia się ona z znakami utf a nie ogonkami więc pomyślałem że z pomocą pewnej prostej funkcji zamienię utf na ogonki dla textarea.

Funkcja php:
  1. <?php
  2. function replznaki ($zmienna) {
  3. $polskie=Array("ą","ć","ę","ł","ń","ś","ź","ż","Ą","Ć","Ę","Ł","Ń","Ś","Ź","Ż");
  4. $zamienniki=Array("& #261;","& #263;","& #281;","& #322;","& #324;","& #347;","& #378;","& #380;","& #260;","& #262;","& #280;","& #321;","& #323;","& #346;","& #377;","& #379;");
  5. $zmienna=str_replace($polskie,$zamienniki,$zmienna);
  6. return $zmienna;
  7. }
  8. ?>

Na stronie gdzie pobieram dane:
  1. <?php
  2. $zap = replznaki($wiersz);
  3. ?>

Naturalnie między & a # nie ma przerwy jednakże na forum nie wyświetlały się znaki utf tylko ogonki.
Maxik
Zainteresuj się iconv" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
gandziorz
Koledzy zastosowałem
  1. <?php
  2. $zmienna = unicode_decode($zmienna,'ISO-8859-2');
  3. ?>
i zauważyłem że też nie działa.
Widzę że problem może dotyczyć całkiem czegoś innego jeżeli wyślę submit to zamieniają się znaki utf na ogonki zarówno przy pierwszej jak i drugiej funkcji.
Dlaczego podczas pobierania z sql odrazu nie filtruje?
erix
Cytat
Mam sobie zapytanie sql gdzie widnieją ogonki ukryte w utf. Teraz jak sprowadzam i chce pokazać tą treść w textarea to pojawia się ona z znakami utf a nie ogonkami

A jakie masz ustawione kodowanie dla połączenia?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.