Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Google oszalało?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
luzak124
Witam spotkałem się z czymś dziwnym każdy wynik z wyszukiwarki google przekierowuje mnie na strone "Ta witryna może wyrządzić szkody na Twoim komputerze."
na przykład wynik dla wp.pl:
Cytat
Wirtualna Polska - www.wp.pl
Ta witryna może wyrządzić szkody na Twoim komputerze.
Pierwszy horyzontalny portal internetowy w Polsce. Skuteczne medium reklamowe. Bogactwo serwisow informacyjnych i finansowych.
www.wp.pl/ - Podobne strony

albo dla samych googli:
Cytat
Google
Ta witryna może wyrządzić szkody na Twoim komputerze.
Szukaj na stronach kategorii: język polski. Programy reklamowe - Rozwiązania dla firm - Wszystko o Google - Google.com in English. ©2009 - Prywatność.
www.google.pl/ - Podobne strony

i tak z każdym wynikiem co bym nie wpisał nie rozumiem i nie pojmuję o co chodzi?
moja przeglądarka to: firefox 3.0.5 to samo mam na Debianie na przeglądarce firefox 2.0.x
nexis
Zauważyłem podobne zachowania (FF 3.0.5).
klocu
U mnie w chwili obecnej sytuacja wróciła do normy. Ale jeszcze kilka minut temu było ciekawie.
I to raczej niezależnie od przeglądarki.
luzak124
U mnie tak samo ale problem był przez około 10 minut dlaczego tak się dzieje??
kwiateusz
google sie popsuło smile.gif jakis czas temu na kazde zapytanie wszystkie wyniki były opatrzone jako niebezpieczne, ale juz wraca do normy
batman
Google zaliczyło chwilowy problem. Okazało się, że wszystkie witryny z wyników wyszukiwania zostały potraktowane jako szkodliwe. Problem został już usunięty.
bogdan89
usunięty i głośno opisany smile.gif
.radex
Cytat(bogdan89 @ 31.01.2009, 18:17:02 ) *

LOL! "Google zablokowało internet", "Google nie pozwalała przeglądać witryn internetowych."

Ale co się dziwić, skoro bardzo duża część osób (kiedyś ktoś na forum podał linka do filmiku) uważa, że ich przeglądarka internetowa to Google.
sowiq
Cytat(bogdan89 @ 31.01.2009, 18:17:02 ) *

http://www.wykop.pl/link/138856/reakcja-uz...a-blad-w-google
luzak124
Widać że wpadka google poruszyła internet smile.gif
Mnie to osobiście zdziwiło zapewne coś zmieniali lub po prostu awaria. Ciekawe czy przez ten czas spadła ilość odwiedzin na niektórych stronach, portalach etc.

--edit--
ciekawe czy ta awaria nie była spowodowana przez osoby trzecie hmmm?
batman
Ostatnimi czasy Google sporo zmienia w swoich usługach (gmail offline, usuwanie niektórych usług), więc nie zdziwiłbym się, gdyby jakiś programista siedzący w pracy w sobotę, coś przeoczy.
Najbardziej śmieszne w tej sytuacji jest to, że wszyscy zachowują się tak, jakby nagle zepsuł się internet. Informacje o awarii można znaleźć na co drugim blogu.
.radex
Cytat(batman @ 31.01.2009, 22:02:12 ) *
Informacje o awarii można znaleźć na co drugim blogu.

A na niektórych pisze nie o awarii, ale o "shakowaniu"
luzak124
No i mamy oficjalne wyjaśnienia google:

Cytat
Google wyjaśnia: Zawinił pracownik

Błąd usunięto około godz. 17 polskiego czasu. Zagadkę wyjaśniło samo Google. "Od serwisu StopBadware.org regularnie otrzymujemy aktualizacje listy niebezpiecznych stron internetowych. Dzisiaj rano (po południu czasu polskiego - red.) otrzymaliśmy właśnie taką aktualizację" - napisała Marissa Mayer, wiceszefowa Google. Błąd pojawił się, bo ktoś - wprowadzając nowe dane - pomylił się i zablokował wszystkie strony, zamiast tych z listy. Użytkownicy Google klikając w wyszukane adresy z tym znakiem zostawali przekierowywani na StopBadware.org.

cytat z http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,8...pracownik_.html

czyli nie żaden atak hakerów lecz zawinił człowiek. A może google nie chce się przyznać że zostało za atakowane ?
sowiq
Taa, jasne. Pracownik podczas aktualizacji ma do wyboru dwa przyciski: [zablokuj strony z listy] [zablokuj wszystkie strony] laugh.gif A tego dnia akurat się pomylił i zablokował kilka(?) miliardów zaindeksowanych stron...
ARJ
Cytat
Unfortunately (and here's the human error), the URL of '/' was mistakenly checked in as a value to the file and '/' expands to all URLs.

źródło http://googleblog.blogspot.com/2009/01/thi...omputer-on.html
sowiq chyba jasne czemu nagle wszystko zostało zablokowane?
batman
Cytat(sowiq @ 1.02.2009, 23:47:06 ) *
Taa, jasne. Pracownik podczas aktualizacji ma do wyboru dwa przyciski: [zablokuj strony z listy] [zablokuj wszystkie strony] laugh.gif A tego dnia akurat się pomylił i zablokował kilka(?) miliardów zaindeksowanych stron...

Jak będziesz pracował dwa tygodnie po 12 godzin dziennie i do tego w soboty, to napisanie echo 'Hello world'; będzie stanowiło dla Ciebie problem...
sowiq
Jasne. Ale chodziło mi bardziej o to, że pracownik nie ma do dyspozycji czerwonego przycisku z napisem 'Zablokuj cały internet', po którego przypadkowym naciśnięciu wszystkie strony oznaczane są jako niebezpieczne.
Zdarzało mi się pracować dłużej niż 12 godz / dobę. A podobno Google to firma bardzo dbająca o podwładnych, więc wątpię, żeby błąd wynikał z przemęczenia pracownika (zakładając, że jednak ma on ten czerwony przycisk winksmiley.jpg ).
batman
Ma ten przycisk, czy nie ma to bez znaczenia. Wystarczy, że zrobi literówkę w kodzie, co zdarza się każdemu.
Poza tym nie widzę powodu, by jakoś komentować tą wpadkę google. Każda firma ma swoje wzloty i upadki, a przecież internet się "nie zepsuł" winksmiley.jpg
sowiq
[ironia]
A ja myślę, że to po prostu zmasowany atak terrorystów na internet. Na wszelki wypadek wszystkie prywatne ludzi powinny być przechowywane przez 8, a nie 5 lat. Tak na wszelki wypadek.
[/ironia]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.