Witam serdecznie.

Podczas pisania pewnego projektu ze znajomymi pojawił się dość nietypowy problem. Mam plik plugins/coUserPlugin/config/doctrine/schema.yml (sfGuardPlugin z kilku względów odpada) o mniej więcej takiej zawartości:
Kod
   User:
     tableName: user
     columns:
       id:
         type: integer(2)
         primary: true
         autoincrement: true
       login:
         type: string(25)
         notnull: true
       password:
         type: string(32)
       mail:
         type: string(150)
       realname: string(100)
       sex:
         type: enum
         values: [male, female]
       is_checked:
         type: integer(1)
         default: '0'
     indexes:
       user_login_unique:
         fields: [login]
         type: unique
       user_mail_unique:
         fields: [mail]
         type: unique
   ...

Jak widać na pole login oraz email nałożony jest klucz unique.

Po wywołaniu symfony doctrine:build-all-reload w katalogu lib pojawiają się odpowiednie klasy. Najistotniejsze do opisania problemu wydają mi się

lib/model/doctrine/coUserPlugin/base/BaseUser.class.php a w niej:
  1. <?php
  2. $this->index('user_login_unique', array('fields' => array(0 => 'login'), 'type' => 'unique'));
  3. $this->index('user_mail_unique', array('fields' => array(0 => 'mail'), 'type' => 'unique'));
  4. ?>

oraz lib/form/doctrine/coUserPlugin/base/BaseUserForm.class.php z fragmentem:
  1. <?php
  2. $this->validatorSchema->setPostValidator(
  3.      new sfValidatorAnd(array(
  4.        new sfValidatorDoctrineUnique(array('model' => 'User', 'column' => array('login'))),
  5.        new sfValidatorDoctrineUnique(array('model' => 'User', 'column' => array('mail'))),
  6.      ))
  7.    );
  8. ?>

Jeszcze raz napisze, że oba te pliki są generowane na podstawie schema.yml i w takiej postaci to u mnie działa.

Problem natomiast pojawił się, gdy inni programiści zrobili checkouta projektu. Otóż w klasie bazowej formularza wywałanie metody setPostValidator... nie istnieje! Natomiast w modelu indeksy są wyznaczone.

Nie oczekuję od Was od razu rozwiązania, jedynie wskazówki co mogło zawinić (cache sprawdzone, wyczyszczone dogłębnie biggrin.gif ). Wiem także, że wystarczy wywołać funkcję setPostValidator w podklasie formularza znajdującej się w folderze pluginu. Niemniej jednak jestem ciekaw dlaczego u mnie działa, a u partnerów z zespołu już nie (bez wyjątku).

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.