Piszę z zapytaniem czy istnieje możliwość ( pewnie istnieje ) aby za pomocą jednego zapytania wrzucić dane do kilku tabel z jednego formularza poslugując się kluczami obcymi. Mam zdefiniowane klucze główne w każdej z tabel oraz klucze obce. Klucz główny, który zarazem jest kluczem obcym w pozostałych tabelach to id_czlonka tworzony jest przez autoincrementacjew tabeli członkowie. Więc moje pytanie jest następujące czy zapytanie takie powinno wyglądać tak:
Kod
Insert into czlonkowie (pesel, imie, drugie_imie, nazwisko, imie_ojca, imie_matki, miejsce_urodzenia, data_urodzenia, nip, plec, nr_legitymacji_wopr,data_stworzenia) VALUES ('$pesel', '$imie', '$drugie_imie','$nazwisko','$imie_ojca','$imie_matki','$miejsce_urodzenia','$dateur','$nip','$plec','$nr_legitymacji_wopr',NOW())
Select id_czlonka from czlonkowie where pesel = '$pesel'
Insert into adresy_czlonkowie (id_czlonka,kod_pocztowy........itd) VALUES (?,'$kod_pocztowy.... itd)
Select id_czlonka from czlonkowie where pesel = '$pesel'
Insert into adresy_czlonkowie (id_czlonka,kod_pocztowy........itd) VALUES (?,'$kod_pocztowy.... itd)
I teraz pytania :
1.Czy w jednej zmiennej mogę zamieści te wszystkie zapytania i wywołać je za pomocą $result=@mysql_query ($query1)?
2.Co powinienem wpisać w drugim insercie w miejsce ? ? Czy SQL sobie weźmie wynik id_czlonka z wcześniejszego selecta? Czy powinenem to rozbić na 3 osobne zapytania i porównać sobie skryptem wynik selecta ze zmienną $pesel i dopiero potem zrobić inserta ?
Czytałem w manualu z MySql Kliknij jednak nie znalazłem informacji o tym jak wykonać jedno zapytanie wkładające do paru tabel po kluczach
Proszę o pomoc