Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prowizoryczna baza danych na plikach txt.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
linx
Witam,
zastanawiam się nad zrobieniem prostej bazy danych na plikach txt. Odczyt to nie problem mam już to zrobione, zacząłem zabawę jednak z zapisem danych do pliku. I w sumie zanim zacznę kombinować wole się spytać.
Czy jest możliwość zapisania/nadpisania określonej tylko linii w pliku, tzn. mam plik w którym mam 30 lini textu, każda linia wygląda miej więcej tak "NAZWA:WARTOSC" i chce zapisać/nadpisać np. 9 wartość/9 linie.
Czy tak się da?
Czy muszę całą zawartość pliku sczytać do tablicy zmienić konkretną wartość i dopiero całą zawartość zapisać??

Pozdrawiam.
vokiel
Da się, możesz wczytać całość pliku do tablicy, z podziałem, że jeden wiersz w pliku to wiersz tablicy, i potem wybrać sobie wartość z tablicy[9], nadpisac ja, i całość spowrotem zapisać do piliku.
mike
A po co się z tym tak męczyć skoro można skorzystać z SQLite?
dr_bonzo
@mike: no wez, sqlite, przeciez ile hostingow ja obsluguje, zapewne 10x wiecej niz takiego mysql ;]
mike
Cytat(dr_bonzo @ 24.02.2009, 11:37:01 ) *
(...) zapewne 10x wiecej niz takiego mysql ;]
A w jaki sposób MySQL nawiązuje do bazy danych na plikach? tongue.gif
bim2
Zresztą SQLite nie jest znów takie złe a od php 5 domyślenie dodawane chyba? Ja w małych projektach, które często migrują wybrałem baze na plikach, ponieważ do tego styka mi ftp, nie muszę mieć phpmyadmina, ani żadnych innych zabaw z robieniem kopii bazy smile.gif
dr_bonzo
Wyszedlem z zalozenia ze kolega nie chce sie uczyc mysql'a czy innej bazy, wiec kombinuje na plikach, az czekam kiedy zacznie o transakcje pytac.
Bo nie napisal czemu chce pisac baze na plikach (nauka, potrzeba, lenistwo anty SQLowe)
jezoo
to moze XML i simplexml uzyc winksmiley.jpg
linx
Cytat(dr_bonzo @ 24.02.2009, 12:02:33 ) *
Wyszedlem z zalozenia ze kolega nie chce sie uczyc mysql'a czy innej bazy, wiec kombinuje na plikach, az czekam kiedy zacznie o transakcje pytac.
Bo nie napisal czemu chce pisac baze na plikach (nauka, potrzeba, lenistwo anty SQLowe)

Po części masz rację jestem na anty jeśli chodzi o mysql, dużo bardziej wole postgresql.
A wracając do tematu, potrzebuje prostą bazę opartą na plikach.
Co w tym dziwnego??
mike
Cytat(linx @ 24.02.2009, 16:17:40 ) *
A wracając do tematu, potrzebuje prostą bazę opartą na plikach.
SQLite
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.