Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Live Video Streaming
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
bogdan89
Witam.
Czy miał ktoś jakieś doświadczenie z podłączaniem kamery IP z videoserverem do sieci?
Chodzi mi o taką kamerę, jestem nią zainteresowany i przed zakupem chciałbym znać parę szczegółów : http://www.kamery.pl/produkty/kamery_ip/me...oc-gv-ipcam.htm
Zaznaczam, że nigdy wcześniej nie miałem styczności ze streamingiem obrazu. Prosiłbym więc o nakierowanie na temat...

Chciałbym podłączyć ją za pośrednictwem routera do sieci Internet, a następnie umieścić streaming video "na żywo", na ogólnodostępnej stronie Internetowej, za pomocą obiektu Windows Media Player.
Interesuje mnie format 320x240 w AVI.
Czy jest w ogóle taka możliwość?

I jeszcze dwie sprawy:
- Jak liczy się ilość przesyłanych danych? Chodzi o to, że mając daną ilość kilobitów "wysyłania" na łączu, chciałbym wiedzieć ile osób jednocześnie może być podłączonych.
- W jaki sposób mogę ograniczyć czas oglądania video "na żywo" np.: do 10 min.? Ograniczenie takie byłoby mi potrzebne dla każdej podłączonej osoby osobno.

I od razu powiem, że nie oczekuję gotowego rozwiązania, tylko naprowadzenia na odpowiedni temat, bo nawet nie wiem gdzie takich informacji szukać.
erix
Cytat
Interesuje mnie format 320x240 w AVI.

AVI, to nie do takich rzeczy. winksmiley.jpg Z tego, co mi wiadomo, to wszystko pewnie idzie protokołem mms://.

Cytat
- Jak liczy się ilość przesyłanych danych? Chodzi o to, że mając daną ilość kilobitów "wysyłania" na łączu, chciałbym wiedzieć ile osób jednocześnie może być podłączonych.

Bitrate łącza/bitrate strumienia = max (teoretyczna) liczba użytkowników.

Cytat
- W jaki sposób mogę ograniczyć czas oglądania video "na żywo" np.: do 10 min.? Ograniczenie takie byłoby mi potrzebne dla każdej podłączonej osoby osobno.

Podejrzewam, że byś musiał podłączyć kamerę pod serwer strumienia... IMHO najlepiej byłoby wynająć osobno jakiś serwer, który by pobierał obraz jednym połączeniem, a tamten rozsyłał do odbiorców (a'la shoutcast).
bogdan89
Dzięki erix!

Cytat(erix @ 8.03.2009, 14:22:45 ) *
AVI, to nie do takich rzeczy. winksmiley.jpg Z tego, co mi wiadomo, to wszystko pewnie idzie protokołem mms://.

sorry, z tym AVI mnie poniosło... chodziło mi raczej o format przesyłanego strumienia inny niż MJPEG.

Cytat(erix @ 8.03.2009, 14:22:45 ) *
IMHO najlepiej byłoby wynająć osobno jakiś serwer, który by pobierał obraz jednym połączeniem, a tamten rozsyłał do odbiorców (a'la shoutcast).

Właśnie po to chciałbym kupić kamerę z videoserverem, aby nie stawiać osobnego serwera do pośrednictwa tego strumienia...

Czy miał ktoś styczność z taką, lub podobną kamerką jaką dałem w pierwszym poście w linku? Czy można uzyskać na niej dostęp bezpośrednio do tego co ona widzi, właśnie poprzez protokół mms:// zdalnie, wpisując jej adres IP? Czytałem gdzieś, że aby mieć zdalny podgląd z tej kamery trzeba do niej się zalogować, co nie może wchodzić w grę, bo chciałbym ten strumień upublicznić.
bim2
Tylko czy twoje łącze to uciągnie? Ilość oglądających*bitrate filmu <= prędkość uploadu twojego łącza smile.gif
bogdan89
bim2, to nie jest odpowiedź na moje pytania... o moje łącza się nie martw winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.