Znaczy jeśli chodzi o includowanie plików, to te linijki miały po prostu oznaczać, że ten kod ma się tam pojawić (zastosowałem już mechanizmy zabezpieczające i tak dalej, tylko wpisałem taki prosty kod, aby wszystko było przejrzyście). Więc o to się nie musicie martwić. Bardziej mnie martwi jak wyciągnąć tą zmienną.
Ten napis Zmienna wpisałem, ponieważ na początku myślałem, że nic się w ogóle nie chce pojawić. Nie wiem, czy dobrze mnie zrozumieliście, więc może wytłumaczę jeszcze raz:
Każdy plik, którego mogę wrzucić treść do szablonu ma na samym początku zmienną z opisem tytułu. Nie mogę jednak go wgrać, ponieważ najpierw jest pobierana zmienna z tytułem (której jeszcze tak naprawdę nie ma), a potem jest includowana treść razem ze zmienną.
Mephistofeles o .html też się nie martw - w konfiguracji serwera dopisałem linijkę przetwarzającą kod php także w plikach z rozszerzeniem .html
Sorry, że odświeżam, ale jakoś nikt mi nie odpowiedział, a problem został :/ . Żeby nie było, że chcę gotowca, wymyśliłem parę rozwiązań.
ROZWIĄZANIE I
Utworzenie pliku na przykład
strona.phtml, w którym są zmienne, używane w szablonie:
1. Przez zmienne:
<?php
$strona_title = "Przykładowy tytuł strony";
$strona_meta_content = "cośtam cośtam cośtam";
$strona_content = "Tekst, linijka 1
Linijka 2
Linijka 3";
# Albo jeśli tak nie można to
# $strona_content = "Tekst, linijka 1 "
# . "Linijka 2 "
# . "Linijka 3 ";
?>
2. Przez tablice asocjacyjne
3. Przez utworzenie klasy page, i różnych fajnych pól/metod
ROZWIĄZANIE II
Polegałoby na tym, aby wszystkie potrzebne rzeczy, które mogą się różnić, trzymać w bazie danych, na przykład tabeli
pagesKod
|page_id|page_title|page_content|
itd...
1. Dzięki klasie pobierać te dane i potem je wrzucać w odpowiednie miejsca.
2. Używać statycznych funkcji zwracających dane. albo wypisujących je w odpowiedniej postaci.
Które rozwiązanie by nie było najlepsze, najchętniej
(nie koniecznie) zrobiłbym to używając OOP, ponieważ wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem.
A może wy macie jakiś sposób ?