Chodzi mi o taką sytuację. Mamy diva o szerokości 117px i wysokości 17px. Ten div jest w jakiejś tam sobie odległości od lewego, górnego rogu okna przeglądarki. Ten div jest pozycjonowany relatywnie. W tym divie istnieje sobie drugi div pozycjonowany absolutnie, a w nim tabela z podlinkowanymi ikonkami. Ten główny div ma dwa zdarzenia. onmouseout oraz onmouseover. Gdy mysz znajdzie się nad tym divem pojawia się div z tabelą znajdujący się bezpośrednio w nim. W teorii wszystko działa poprawnie jednakże w praktyce nie do końca. Sprawdzałem na przeglądarce FF oraz Opera. W obu przypadkach pojawia się problem. Umieszczenie kursora myszy na divie otwierającym liste ikon powoduje pokazanie listy ikon. Dalsze poruszanie w obrębie tego diva powoduje, że przeglądarka jakby głupieje i nie wie co zrobić. Raz wywołuje zdarzenie zdjęcia kursora myszy z diva, a raz zdarzenie umieszczenia kursora myszy na tym divie. Poniżej schemat.
Swoją drogą nie działa wstawianie kodu HTML w wyswigu forum więc wybaczcie, ale daję zwykłym tekstem. Z kolei po jednym enterze tworzy się akapit. Co wy porobiliście z tym forum? Kiedyś działało to znacznie lepiej...
Wracając do tematu. Wpadłem na pomysł, by w funkcji ze zdarzenia onmouseover pobierać pozycję kursora oraz diva, w którym występuje. Jeżeli kursor faktyczni znalazł się poza divem funkcja wykona się, a jeśli nie, nic nie zrobi.
Dlatego pytam, jak pobrać absolutną pozycję diva oraz absolutną pozycję kursora w funkcji JS?